Skip to main content

Όμιλος Fourlis: Ενισχυμένα έσοδα και επέκταση του δικτύου καταστημάτων

Η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιό της να λειτουργήσει περίπου 100 φυσικά καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία τα επόμενα πέντε χρόνια

Με ισχυρές επιδόσεις έκλεισε το εννεάμηνο ο Όμιλος Fourlis, επιτυγχάνοντας σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων και βελτίωση των βασικών δεικτών κερδοφορίας.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε χθες ο εισηγμένος όμιλος, τα έσοδα στο φετινό εννεάμηνο ανήλθαν σε 389,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2022.

Σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των πωλήσεων από τις δραστηριότητες «The Athlete’s Foot» και «Intersport Turkey», που έχουν πουληθεί, σημειώθηκε ισχυρότερη ανάπτυξη πωλήσεων της τάξης του 15% σε ετήσια βάση. Η αύξηση των πωλήσεων υποστηρίζεται τόσο από τον κλάδο λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξο- πλισμού και επίπλων (IKEA), τα έσοδα του οποίου κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 17,5%, όσο και από τον κλάδο λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών (Intersport), που παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 9% σε ετήσια και συγκρίσιμη βάση.

Επιπλέον, η νέα δραστηριότητα λιανικής του ομίλου στον κλάδο Υγείας και Ευεξίας, που ενεργοποιήθηκε εντός του 2023, μέσω 3 καταστημάτων Holland & Barrett στην Αθήνα και ενός καναλιού ηλεκτρονι- κού εμπορίου κερδίζει δυναμική.

Η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιό της να λειτουργήσει περίπου 100 φυσικά καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία τα επόμενα πέντε χρόνια.

H κερδοφορία

Σε όρους κερδοφορίας, το μι- κτό κέρδος ενισχύθηκε κατά 10,6% στα 176,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν σημαντικά κατά 29,1%, φτάνοντας τα 31,5 εκατ. ευρώ έναντι 24,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ), εξαιρουμένων των κερδών από ανα- προσαρμογή αξίας επενδυτικών ακινήτων, αυξήθηκαν σημαντικά κατά 45% κατά το εννεάμηνο του 2023 στα 20,2 εκατ. ευρώ από 13,9 εκατ. ευρώ στο εννε- άμηνο του 2022.

Σημειώνεται ότι το EBIT του ομίλου στο φε- τινό εννεάμηνο περιλαμβάνει 1,3 εκατ. κερδών από αναπρο- σαρμογή αξίας περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, σε σύγκριση με 5 εκατ. ευρώ που ήταν το ποσό αναπροσαρμογής στην αντίστοιχη περσινή περί- οδο. Ομοίως, εξαιρουμένης της επίδρασης από κέρδη αναπρο- σαρμογής αξίας περιουσιακών στοιχείων, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 42% φτάνοντας τα 6,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα κέρδη μετά φόρων, εξαιρουμένης της επίδρασης από κέρδη αναπροσαρμογής αξίας περιουσιακών στοιχείων, ανήλ- θαν σε 4,6 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022, αυξημένα κατά 8,1%. Μεγάλο μέρος του φόρου του ομίλου αποδίδεται στην Trade Estates και παρουσιάζει αύξη- ση σε σύγκριση με πέρυσι λόγω του υψηλότερου βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Παράλληλα, στο εξεταζόμενο διάστημα ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 19,5 εκατ. ευρώ στα 262,5 εκατ. ευ- ρώ, κυρίως λόγω μείωσης του δανεισμού των εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου. Η εν λόγω εξέλιξη ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του ομίλου για βελτιστοποίηση της κεφα- λαιακής του δομής και ενίσχυ- ση της οικονομικής του θέσης για μελλοντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.