Skip to main content

Προβάδισμα της ΔΕΗ για τον Κωτσόβολο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο γήπεδο της Currys βρίσκεται πλέον η μπάλα όσον αφορά την πώληση της Κωτσόβολος

Οι συνθήκες φαίνεται πως έχουν ωριμάσει και οι σύμβουλοι της αγγλικής μητρικής εταιρείας αναμένεται να αποφανθούν για το τέλος των διαπραγματεύσεων και το αν έχει βρεθεί η συμφέρουσα προσφορά που θα οδηγήσει σε τελική συμφωνία.

Η Currys είναι σαφές ότι επιδιώκει το υψηλότερο τίμημα, που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και στη μετριοπαθέστερη περίπτωση θα κυμαίνεται μεταξύ 180-200 εκατ. ευρώ. Ό,τι άλλο θα είναι έκπληξη, σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου. Στις δηλωμένες προσφορές προς αξιολόγηση περιλαμβάνεται εκείνη του ομίλου Quest, παράλληλα με το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της ΔΕΗ.

Ενδεχομένως να υφίστανται και άλλες προσφορές από έτερους εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες. Μέχρι στιγμής η Currys έχει δηλώσει πως «υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς πιθανούς αγοραστές, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές τις οποίες το διοικητικό συμβούλιο και οι σύμβουλοί του αξιολογούν επί του παρόντος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους για την απόκτηση της Κωτσόβολος φαίνεται πως ξεδιπλώνει από την πλευρά της η ΔΕΗ, γεγονός που της δίνει το προβάδισμα στις συνομιλίες με την Currys.

Σε αυτό το πλαίσιο οι πληροφορίες φέρουν τη ΔΕΗ να έχει καταθέσει την υψηλότερη προσφορά στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας της πώλησης της Κωτσόβολος που βρίσκεται σε εξέλιξη και τρέχει από τη Citi.

Στα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η οικονομική δυνατότητα που διαθέτει και της παρέχει την ευχέρεια ακόμη και να πλειοδοτήσει σε περίπτωση που πάρει τέτοια τροπή η διαδικασία των οικονομικών προσφορών, καθιστώντας την αποκλειστικό συνομιλητή της Currys. Επίσης στα πλεονεκτήματα προσμετρώνται η αναγνωρισιμότητα, αλλά και η ισχύς του brand της ΔΕΗ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από καμία πλευρά κάποια επίσημη τοποθέτηση επ’ αυτού. Από την πλευρά της ΔΕΗ υπάρχει μόνο η ανακοίνωση στις 10/10/2023 σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε εκείνη την ανακοίνωση η ΔΕΗ είχε αναφέρει ότι «συμμετέχει στη διαδικασία πώλησης της Κωτσόβολος, η οποία βρίσκεται στη φάση της κατάθεσης προσφορών, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού. Επιπλέον είχε τονίσει ότι θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθει σε δεσμευτική συμφωνία».

Nέος εξηλεκτρισμός

Στο ερώτημα ποιος θα είναι ο καταλληλότερος για να αξιοποιήσει το εκτενές (92 καταστήματα σε όλη την επικράτεια) και πλήρως ενημερωμένο από πλευράς πελατολογίου δίκτυο της Κωτσόβολος στην εποχή του «νέου εξηλεκτρισμού», οι απόψεις ποικίλλουν.

Σίγουρα η ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή στην οποία ενέργεια, υπηρεσίες ενέργειας, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα και σχετικές υπηρεσίες μπορούν να αποτελέσουν ενιαίο τρίπτυχο κάτω από την ομπρέλα ενός ομίλου, με ενεργειακό, τεχνολογικό ή άλλου είδους DNA.

Σε αυτό το ιδιότυπο επιχειρηματικό μπρα ντε φερ η οικονομική ισχύς θα στέψει και τον νικητή. Ευρύτερη γκάμα Πλέον στην γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων εντάσσονται και τα φωτοβολταϊκά, οι αντλίες θερμότητας, τα ενεργειακά είδη και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του έξυπνου σπιτιού, οι έξυπνοι ηλεκτρικοί πίνακες, οι ιδιωτικοί φορτιστές για την ηλεκτροκίνηση.

Οι συνέργειες λοιπόν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της λιανικής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών υπάρχουν και όποιος πάρει έγκαιρα την κατάλληλη θέση θα μπορέσει να ηγηθεί.

Ωστόσο οι γνώστες του κλάδου είναι επιφυλακτικοί, κυρίως λόγω του ευμετάβλητου οικονομικού περιβάλλοντος λόγω διεθνών εξελίξεων, των αδυναμιών της εγχώριας οικονομίας καθώς και της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών, που φρενάρουν τις ευκαιρίες που φέρνουν η ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουν πως η πώληση της Κωτσόβολος δημιουργεί ανατροπές.