Skip to main content

Agrino: Αύξηση κύκλου εργασιών, μείωση κερδοφορίας, σταθερή ανάπτυξη για το 2023

Ο Αναστάσιος Πιστιόλας

Ο κύκλος εργασιών της Agrino ανήλθε στα 38,04 εκατ. ευρώ - Η καθαρή κερδοφορία μειώθηκε κατά περίπου 12% στα 1,79 εκατ. ευρώ

Σταθερές επιδόσεις καταγράφει στο φετινό εννεάμηνο η Agrino (ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας ΑΒΕΕ), παρά τη διατήρηση του έντονα πληθωριστικού περιβάλλοντος, που επηρεάζει σημαντικά το πεδίο των τιμών στις βασικές πρώτες ύλες, καθώς και το ενεργειακό κόστος.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η εταιρεία, από τις τις αρχές του 2022 και σε συνέχεια των αυξήσεων που σημειώθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, παρατηρήθηκαν ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σχεδόν σε όλους τους συντελεστές κόστους και κυρίως στο κόστος πρώτων υλών και ιδιαίτερα στο ρύζι και στην ενέργεια, αλλά και στα υλικά συσκευασίας, στο κόστος διακίνησης των προϊόντων κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα, οι τιμές πρώτων υλών ρυζιού διεθνώς αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση και την τελευταία τριετία κατά 33,5%.

Οι τιμές παραγωγού του ελληνικού ρυζιού ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά και μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν σε επίπεδο 40% υψηλότερα από την προηγούμενη εσοδεία, υπήρχαν δε κατηγορίες όπως η Καρολίνα της οποίας το κόστος σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι τιμές πρώτων υλών οσπρίων είχαν αυξηθεί από το 2021, παρατηρήθηκε όμως και νέα αύξηση σε συγκεκριμένα προϊόντα. Οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές της ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επιβάρυναν σε σημαντικό βαθμό το κόστος των παραγόμενων προϊόντων. Δείχνουν από τις αρχές του 2023 σημάδια αποκλιμάκωσης, πλην όμως το κόστος παραμένει υπερδιπλάσιο συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα.

Κατά την περσινή χρονιά η εταιρεία πέτυχε αύξηση εσόδων κατά 9,9% σε σχέση με το 2021, γεγονός που αποδίδεται, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε οργανική ανάπτυξη και όχι στις ανατιμήσεις, καθώς «η πολιτική της εταιρείας ήταν να μην προβεί σε αυξήσεις τιμών ανάλογες των αυξήσεων των πρώτων υλών και των λοιπών συντελεστών κόστους, αλλά σε σημαντικά μικρότερες, απορροφώντας έτσι μεγάλο ποσοστό από τις αυξήσεις στους συντελεστές παραγωγής».

Συγκεκριμένα, το 2022 ο κύκλος εργασιών της Agrino ανήλθε στα 38,04 εκατ. ευρώ έναντι 34,6 εκατ. ευρώ το 2021. Σε όρους κερδοφορίας τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,38 εκατ. ευρώ, έναντι 2,74 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας πτώση περί το 13%.

Αντίστοιχα, η καθαρή κερδοφορία μειώθηκε κατά περίπου 12% στα 1,79 εκατ. ευρώ, έναντι 2,03 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ υποχώρηση 8,6% καταγράφηκε στο EBITDA, το οποίο διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 4,2 εκατ. ευρώ, από 4,6 εκατ. ευρώ το 2021.

Σε ό,τι αφορά στα πανελλαδικά μερίδια αγοράς, στις βασικές κατηγορίες που ιστορικά δραστηριοποιείται η Αgrino διατηρεί την ηγετική της θέση στο ρύζι και τη 2η στα όσπρια.

Σε όρους εξωστρέφειας, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2,12%, προσδοκώντας στο προσεχές μέλλον σε σημαντική αύξησή τους με την εκκίνηση νέων συνεργασιών σε χώρες στόχους της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., με έμφαση στα τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα ρυζιού και οσπρίων, αλλά και στην κατηγορία των snacks.

Σε επενδυτικό επίπεδο, αναμένεται την προσεχή περίοδο του αλωνισμού του ρυζιού, τον Οκτώβριο του 2023, να λειτουργήσει η υπερσύγχρονη μονάδα παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στο Κλειδί Ημαθίας, δυναμικότητας 20.000 τόνων. Επιπρόσθετα, θα ολοκληρωθούν όλα τα εκκρεμή επενδυτικά προγράμματα της εταιρείας, τα οποία για την πενταετία 2018-2023 ανήλθαν συνολικά σε 13 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως επισημαίνει η εταιρεία, έχει αρχίσει ο σχεδιασμός της νέας φάσης επενδύσεών της για την επόμενη πενταετία.