Skip to main content

Τρέχει η ανακατασκευή του «Μινιόν» από την Dimand

Το μεγαλύτερο τμήμα αναμένεται να περατωθεί έως την ερχόμενη άνοιξη

Την Άνοιξη του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Dimand η ανακατασκευή του μεγαλύτερου τμήματος του ακινήτου που επί χρόνια στέγαζε το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν στην Ομόνοια.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει τη μετατροπή του σε κτήριο μικτών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα) με πιστοποίηση LEED Gold. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 55 εκατ., συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του, ύψους 26 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ακίνητο, συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ., αναξιοποίητο τα τελευταία 25 χρόνια, αποτελείται από τα κτήρια Α (4.500 τ.μ.) και ΒΓΔΕ (14.000 τ.μ.) και περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου.

Από το -1 έως τον 2ο όροφο των κτηρίων ΒΓΔΕ θα κατασκευαστούν εμπορικά καταστήματα (συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ.) και από τον 3ο μέχρι τον 7ο όροφο προβλέπεται η δημιουργία γραφειακών χώρων (συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ.). Τα κτήρια ΒΓΔΕ είναι αυτά που θα ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο. Σήμερα οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει τελειώσει η εξωτερική επένδυση του ακινήτου με την τοποθέτηση των υαλοστασίων και των σκιαδιών.

Στο κτήριο Α, το -1 και το ισόγειο προορίζονται για εμπορικές χρήσεις, ενώ στους υπόλοιπους ορόφους  θα δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες 50 -125 τ.μ. Οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν περίπου 3.500 τ.μ. Η ανάπτυξη του κτηρίου Α θα ξεκινήσει εντός του 2024, με στόχο να ολοκληρωθεί σε 2 έτη.

Βάσει στοιχείων της Dimand η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Στόχος της επένδυσης είναι να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, το οποίο είναι χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων. Το νέο Μινιόν φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας και αποτελεί μέρος των αναπλάσεων που υλοποιεί η Dimand πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Είναι το δεύτερο έργο της εν λόγω εταιρείας στην Ομόνοια. Έχει προηγηθεί η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου σε ξενοδοχείο Moxy, το πρώτο στην Αθήνα, το οποίο έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Prodea ΑΕΕΑΠ. Η διοίκηση της Dimand έχει αναφέρει πως έχει αγοράσει ακόμα δύο ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό ποια είναι και για ποιες χρήσεις προορίζονται.

Η ιστορία του Μινιόν ξεκινά το 1934, όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη ανοίγουν το περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Το 1944 ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτήριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα. Από τη δεκαετία του 1950, το Μινιόν εξελίσσεται σταδιακά σε πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δις δραχμές.

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστρέφεται από εμπρησμό. Το 1983 με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται. Το 1998 κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις. Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings και δεν λειτουργεί ποτέ ξανά. Η Dimand το εξαγόρασε το 2021, έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό.