Skip to main content

Vodafone Ελλάδος: Σταθεροποιητικά το πρώτο τρίμηνο

Το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία διαμορφώθηκε σε 9,8 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η μητρική της εταιρεία (Vodafone Group), τα έσοδα από υπηρεσίες στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2023 διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ, χωρίς μεταβολή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της αμέσως προηγούμενης οικονομικής χρήσεως.

Το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία διαμορφώθηκε σε 9,8 ευρώ από 9,9 ευρώ έναν χρόνο πριν, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στο μέσο έσοδο των συμβολαίων, που διαμορφώθηκε στα 16 ευρώ από 17,3 ευρώ (στα 5 ευρώ το μέσο έσοδο στην καρτοκινητή από 5,1 ευρώ).

Η στασιμότητα στα έσοδα από υπηρεσίες, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, οφείλεται στην απόφαση να μην εφαρμοστούν συμφωνημένες αυξήσεις στα συμβόλαια, καθώς και στην επιβράδυνση των εσόδων από τον δημόσιο τομέα, λόγω της εκλογικής περιόδου κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο.

Οι πελάτες της Vodafone Ελλάδος στην κινητή τηλεφωνία ήταν 4,266 εκατ. στο τέλος Ιουνίου, έναντι 4,301 εκατ. (μείωση 0,8%), ωστόσο κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο προστέθηκαν 44 χιλ. νέοι πελάτες συμβολαίου.

Στη σταθερή τηλεφωνία οι πελάτες της μειώθηκαν κατά 16 χιλ., στις 945 χιλ. από 961 χιλ. έναν χρόνο πριν. Στο μεταξύ, μεγάλη (61,1%) ήταν για άλλη μια φορά η αύξηση που σημειώθηκε στην κατανάλωση δεδομένων (93.261 ΤΒ έναντι 57.709 ΤΒ). Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εικόνα των επιδόσεων του πενταμήνου (Ιανουάριος – Μάιος) ήταν καλύτερη. Βάσει των όσων είχε αναφέρει η διοίκηση της Vodafone πρόσφατα, το πρώτο πεντάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 5,9%, στα 398 εκατ., και τα έσοδα από υπηρεσίες 2,9%, σε 359 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω αύξηση είχε αποδοθεί από τη διοίκηση στην άνοδο των συνδρομητών στην τηλεόραση, που είναι περίπου 180 χιλ. (καταγράφηκε επταπλασιασμός των νέων συνδρομητών Vodafone TV σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2022), στη μετάβαση των συνδρομητών σταθερής σε υψηλότερες ταχύτητες, στις νέες καινοτόμες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις (IoT και Cloud & Security) και στα ψηφιακά έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία (συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ).

Η μητρική εταιρεία

Ως όμιλος, η Vodafone παρουσίασε (οργανική) αύξηση εσόδων από υπηρεσίες 3,7%, στα 9,11 δισ. ευρώ, ενώ η διοίκησή της διατηρεί την πρόβλεψη για προσαρμοσμένο EBITDAaL περίπου 13,3 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ στο σύνολο της οικονομικής χρήσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου, η διευθύνουσα σύμβουλος του Vodafone Group, Margherita Della Valle, σημείωσε πως ο όμιλος, εν μέσω του μετασχηματισμού του, έχει πετύχει καλύτερες επιδόσεις στα έσοδα από υπηρεσίες σχεδόν σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. [SID