Skip to main content

Dimand: Tο πλήρες project για την ανάπλαση του ΦΙΞ

Πρόκειται για ένα project με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Το ερχόμενο φθινόπωρο θα παρουσιαστεί επισήμως και αναλυτικά από την Dimand στη Θεσσαλονίκη το πλήρες project της ανάπλασης του εμβληματικού διατηρητέου βιομηχανικού ακινήτου ΦΙΞ, στη δυτική είσοδο της πόλης.

Ο σχετικός σχεδιασμός, όπως αναφέρει στη «Ν» ο γενικός διευθυντής Επενδύσεων της Dimand, Νίκος Δήμτσας, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, πάντως πρόθεση της εταιρείας είναι στις νέες χρήσεις να περιλαμβάνεται και ξενοδοχείο, ενώ επίσης προβλέπονται οικιστικές χρήσεις, όπως και εμπορικές, υπό την έννοια της εστίασης-αναψυχής και όχι της λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό του project άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Στο εν λόγω ακίνητο, που έχει περιέλθει στο σύνολό του στην κυριότητα της Dimand, έχουν ήδη κατεδαφιστεί παλιά κτίσματα (σ.σ. παλιές αποθήκες) που ήταν μη προστατευόμενα, προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των κατασκευών και το αποτέλεσμα θα είναι ένα project της τάξης των 30.000 τ.μ., που θα έχει επίσης και «άρωμα» πολιτιστικών χρήσεων, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ιστορικά-διατηρητέα κτίσματα του συγκροτήματος.

«HUB 26»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στο μεταξύ οι εργασίες κατασκευής, ακριβώς απέναντι από το ΦΙΞ, του μεγάλου και βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων «HUB 26», μια επένδυση άνω των 35 εκατ. ευρώ της Dimand μαζί με την Prodea Investments, για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» υπάρχει επίσημο ενδιαφέρον απόκτησης γραφείων από την Παρευξείνια Τράπεζα (ΤΕΑΕΠ).

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Διευθυντών της ΤΕΑΕΠ στην πρόσφατη συνεδρίασή του τοποθετήθηκε θετικά επί σχετικής πρότασης που είχε υποβληθεί από την Dimand και επίκεινται επαφές για τη σύναψη σχετικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό κράτος έχει δεσμευτεί να στηρίξει χρηματοδοτικά την εξασφάλιση ιδιόκτητης στέγης από την ΤΕΑΕΠ -η οποία σημειωτέον μετρά ήδη 24 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- επειδή δεν παραχωρήθηκε ακίνητο για τον συγκεκριμένο σκοπό όπως είχε εξαγγελθεί ότι θα γίνει.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία και άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 1999.

Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησή της είναι «A-» από τη Standard and Poor’s και «Baa1» από τη Moody’s. Logistics Center Και οι δύο αυτές μεγάλες τοποθετήσεις-επενδύσεις της Dimand στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπως υπογραμμίζει ο κ. Δήμτσας, γίνονται στο πλαίσιο της πίστης που έχει η εταιρεία για τη μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική αυτής της πλευράς της πόλης.

Ανάλογη πίστη έχει επίσης η Dimand στις προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης σε διαβαλκανικό εμπορικό κόμβο και στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη οι πρόδρομες εργασίες για τη μετατροπή του ανενεργού βιομηχανικού ακινήτου της «Βαλκάν Εξπόρτ» στο 15ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, που έχει περιέλθει στην Dimand, στον μεγαλύτερο κόμβο Logistics στη Βόρεια Ελλάδα.

Η εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης του έργου κατά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να είναι της τάξης των 160 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο αποκτήθηκε έναντι αντιτίμου 6 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η κατασκευή σε δύο φάσεις συγκροτήματος Logistics, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. περίπου εντός συνολικά 30 μηνών.

Η πρώτη φάση αφορά τη δόμηση 55.000 τ.μ. περίπου, εντός 24 μηνών, ενώ η δεύτερη φάση, σε δόμηση 65.000 τ.μ. περίπου, εντός 30 μηνών. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, οι οποίες σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές