Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Πλώρη» για μεταστέγαση στο υπό κατασκευή «HUB 26» της Dimand βάζει η Παρευξείνια Τράπεζα

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Πλώρη για μεταστέγαση στο υπό κατασκευή βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων «HUB 26» της Dimand στη δυτική είσοδο της πόλης βάζει η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ), γνωστή ως Παρευξείνια Τράπεζα.

Προ μερικών ημερών, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το Συμβούλιο Διευθυντών της ΤΕΑΕΠ τοποθετήθηκε θετικά επί σχετικής πρότασης που της είχε γίνει από πλευράς της Dimand για αγορά γραφείων στο «HUB 26», το οποίο υπενθυμίζεται ότι αντλεί την ονομασία του από την οδό 26ης Οκτωβρίου στην οποία αναπτύσσεται, ακριβώς απέναντι από το ιστορικό πρώην βιομηχανικό συγκρότημα «ΦΙΞ», που επίσης έχει περιέλθει στην Dimand προς αξιοποίηση. Βάσει της παραπάνω θετικής γνωμοδότησης επίκειται η έναρξη επαφών των δυο πλευρών για τη σύναψη σχετικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου υπάρχει δέσμευση για εξασφάλιση ιδιόκτητης στέγης στην ΤΕΑΕΠ, η οποία θα έχει τη μορφή της χρηματοδότησης επειδή δεν έχει παραχωρηθεί ακίνητο για το συγκεκριμένο σκοπό. Σημειωτέον ότι η ΤΕΑΕΠ μετρά ήδη 24 χρόνια από την ίδρυσή και λειτουργία της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ η μετακόμιση στο υπό κατασκευή “HUB 26” αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2024.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία και άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 1999.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η ΤΕΑΕΠ στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της.

Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι “A-” από την Standard and Poor’s, και “Baa1” από την Moody’s.