Skip to main content

Lavipharm: Με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης κάθε χρόνο

Στην Ελλάδα, τα 10 πρώτα συνταγογραφούμενα φάρμακα της κατέχουν κυρίαρχη θέση στις κατηγορίες τους και αναπτύσσονται ταχύτερα από τις αγορές τους

Την ανοδική πορεία που καταγράφει η εταιρεία Lavipharm A.E. κατέγραψαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Παιανία. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την απαραίτητη απαρτία, καθώς συμμετείχαν 33 μέτοχοι εκπροσωπώντας ποσοστό 70,78%.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έτους, ο COO και Country Manager του ομίλου, Παναγιώτης Γιαννουλέας, υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να είναι ανθεκτικός o κλάδος του φαρμάκου και να αναπτύσσεται παρά τις όποιες κρίσεις και αντιξοότητες και, μέσα σε αυτόν, η Lavipharm μεγαλώνει με γρηγορότερους ρυθμούς, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης κάθε χρόνο την τελευταία τριετία. Στην Ελλάδα, τα 10 πρώτα συνταγογραφούμενα φάρμακα της κατέχουν κυρίαρχη θέση στις κατηγορίες τους και αναπτύσσονται ταχύτερα από τις αγορές τους ενώ, στην εξωνοσοκομειακή αγορά, το μερίδιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 45% την τελευταία πενταετία.

Επίσης, στη διεθνή αγορά, τα διαδερμικά συστήματα της Lavipharm κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 26,7% το 2022. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές του ομίλου παρουσιάζουν διπλάσια αύξηση, προσεγγίζοντας σχεδόν 100%, κυρίως λόγω της ένταξης του patch κλονιδίνης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αλλά και της αυξημένης ζήτησης του patch φεντανύλης, γεγονός που θα κρατήσει τις γραμμές παραγωγής ενεργές και το καλοκαίρι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το patch κλονιδίνης, που εξαγοράστηκε πρόσφατα, έχει ήδη συνεισφέρει 3,3 εκατ. ευρώ στις διεθνείς πωλήσεις του ομίλου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιαννουλέας ξεκίνησαν ήδη την προώθηση του προϊόντος στην Ιταλία με εξειδικευμένη ομάδα πωλήσεων, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, ενώ βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού εισόδου του σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννουλέας αναφέρθηκε στο επενδυτικό και το επιχειρηματικό πρόγραμμα της Lavipharm που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τη δυναμική είσοδο της εταιρείας στην αγορά των κανναβινοειδών μέσω της συνεργασίας με την Tikun, καθώς και στο συνεχή εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου είτε μέσω συνεργασιών, όπως για παράδειγμα με τη Zentiva, είτε μέσω ανάπτυξης νέων προϊόντων στα ερευνητικά εργαστήρια του ομίλου.

Ο CFO του ομίλου, Βασίλης Μπαλούμης, αναφερόμενος στην οικονομική πορεία της εταιρείας σημείωσε «το 2022 ολοκληρώθηκε με δύο σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν το έργο μας των τελευταίων ετών, την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, η οποία άνοιξε παράλληλα και το δρόμο για την είσοδο της μετοχής μας στην Κύρια Αγορά». Τα ίδια κεφάλαια την 31.12.2022 μετά την ΑΜΚ ανήλθαν σε 40,31 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 18,82 εκατ. ευρώ από 35,58 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τους τόκους των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την ΑΜΚ αντισταθμίζουν την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους του ομίλου λόγω της σημαντικής ανόδου των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον ίδιο η τιμή της μετοχής από 0,348 ευρώ στις 30/11/2022, στις 4/7/2023 κατέγραφε αύξηση +79,9%, οδηγώντας στα μέσα Ιουνίου την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να σπάσει το πρώτο φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Καταλήγοντας είπε «σύμφωνα με την πορεία μας, προβλέπουμε ο κύκλος εργασιών μας να υπερβεί τον στόχο μας».

Τέλος, ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., ότι η πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έδωσε στην εταιρεία τα απαραίτητα εφόδια, έτσι ώστε να γυρίσει σελίδα και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην μακρόχρονη ιστορία της. Κλείνοντας σημείωσε ότι η Lavipharm είναι η μοναδική φαρμακευτική εταιρεία στο Χρηματιστήριο και αποτελεί πλέον πόλο έλξης για πολλούς επενδυτές.