Skip to main content

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Στον «πυρετό» των deals ο κλάδος

Σε όλες τις τεχνολογίες, εντός και εκτός συνόρων.

Στον «πυρετό» των deals κινείται εσχάτως το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των ΑΠΕ στην Ελλάδα, σε όλες τις τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά, αιολικά), εντός και εκτός συνόρων. Η φιλόδοξη στοχοθεσία που έχει τεθεί για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος όπως αντανακλάται στον στόχο του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για 28 GW «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ έως το τέλος της δεκαετίας (υπερδιπλάσια από την σημερινή), σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις που εξακολουθούν να προσφέρουν τα «πράσινα» projects (παρά την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους των πρώτων υλών) και τα μεγάλα projects μετασχηματισμού των παραδοσιακών ενεργειακών ομίλων στην προσπάθειά τους αφενός να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, αφενός να αυξήσουν τις «πράσινες» πηγές εσόδων δημιουργούν σκηνικό πυρετώδους κινητικότητας. Που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με επέκταση και σε νέα πεδία, όπως τα υπεράκτια αιολικά.

«Πράσινα» deals για Motor Oil και Helleniq Energy

Τελευταίοι κρίκοι στην «αλυσίδα» των deals ήταν η συμφωνία της Motor Oil για είσοδό της στην εταιρεία Unagi που σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσουν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 1,9 GW. Το τίμημα είναι μικρό (κάτω από 10 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Πέτρο Τζαννετάκη), αφού το deal αφορά σε άδειες και όχι ώριμα έργα, πλην όμως πρόκειται για σημαντική συμφωνία που αφενός δίνει πρόσβαση στη Motor Oil σε μια καινούρια δεξαμενή έργων εξισορροπώντας παράλληλα τις επενδύσεις της Motor Oil σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα (αφού έως τώρα  κυριαρχούσαν τα πρώτα στο χαρτοφυλάκιό της), αλλά και συσφίγγει τους «πράσινους» δεσμούς μεταξύ της ΔΕΗ και της Motor Oil, που έχουν συστήσει από κοινού την Helleniq Hydrogen για την ανάπτυξη έργων παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στην Ελλάδα.

Στο δρόμο των «πράσινων» συμφωνιών όμως κινείται και η Helleniq Energy που εγκαινίασε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ εκτός Ελλάδος με την εξαγορά δυο φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία ισχύος 15 MW στην Κύπρο που συνδυάζεται με την ίδρυση εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, στο πλαίσιο της παροχής καθετοποιημένων υπηρεσιών στην κυπριακή αγορά. Η κίνηση εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό Vision 2025 που στόχο έχει, μεταξύ άλλων αφενός  την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, αφετέρου  την είσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα.  Στο «κάδρο» αυτό σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με τον ξένο όμιλο LightSource BP για την εξαγορά μέρους του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων ισχύος άνω των 500 GW που ωριμάζει. Πληροφορίες θέλουν την Helleniq Energy  να έχει επικεντρωθεί στο cluster φωτοβολταϊκών ισχύος  225 MW  στην περιοχή της Κοζάνης  που κατασκευάζει για λογαριασμό της Lightsource ΒP η ελληνική εταιρεία Kiefer.

Mega-deals στο εξωτερικό για MYTILINEOS και ΔΕΗ

MYTILINEOS και ΔΕΗ από την πλευρά τους συνδυάζουν τον πράσινο μετασχηματισμό με τη διεύρυνση του αποτυπώματός τους στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το deal ύψους 1,16 δις. ευρώ της MYTILINEOS για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW στον Καναδά από την Westbridge. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού ομίλου που είναι όχι μόνο εξαιρετικά αποδοτικό (εάν ληφθεί υπόψη και η επιχορήγηση της τάξης του 30%  από το καναδικό Δημόσιο στο πλαίσιο των κινήτρων για «πράσινες» επενδύσεις) αλλά κα εμβληματικό, στο μέτρο που αντανακλά την στρατηγική της εταιρείας για αξιοποίηση ευκαιριών σε αγορές όπου ενθαρρύνεται έμπρακτα η επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της MYTILINEOS σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 10,5 GW. Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Εταιρείας θα αγγίξει τα 12 GW.

Στην ίδια κατηγορία  μεγάλων συμφωνιών με ευρύτερη διάσταση εντάσσεται και το ύψους 1,26 δις. ευρώ deal  της ΔΕΗ με την ιταλική Enel  για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της δεύτερης στη Ρουμανία, που αποτελεί ορόσημο για την επίτευξη του στόχου της ΔΕΗ να καταστεί leader της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής -που αναμένεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου-  η  ΔΕΗ θα διπλασιάζσι «εν μια νυκτί» την εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ, αποκτώντας ένα χαρτοφυλάκιο 534 MW σε λειτουργία και μια «μεγάλη» δεξαμενή έργων ισχύος 5,4 GW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.  Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ πέτυχε στο τέλος Μαρτίου τον στόχο για πράσινη ισχύ 600 MW που αφορά σε έργα που βρίσκονται είτε σε λειτουργία είτε είναι κατασκευασμένα (σ.σ. άρα θα «μπουν στην πρίζα» το αμέσως επόμενο διάστημα). Εάν στον αριθμό αυτό συνυπολογιστούν και τα έργα συνολικής ισχύος 1 GW που βρίσκονται υπό κατασκευή, ο πήχης ανεβαίνει στα ισχύ 1,6 GW που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ 5 GW που έχει τεθεί για το 2026.

Δυο μεγάλα deals που είναι…στο δρόμο

Στο…δρόμο βρίσκονται δυο ακόμα μεγάλες εξαγορές με «άρωμα» Αυστραλίας, που αν και εδώ και μήνες φέρονται ως «κλεισμένες» με τις ανακοινώσεις να αναμένονται από ημέρα σε ημέρα, εντούτοις παραμένουν ακόμα σε επίπεδο φημολογίας. Η πρώτη  είναι η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από το αυστραλιανό επενδυτικό fund First Sentier (που εμφανίστηκε στη προσκήνιο μετά την απομάκρυνση της συμπατριώτισσάς της Macquarie), μια συμφωνία με αποτίμηση που προσεγγίζει τα 2,5 δις. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή πάνω από 2 GW, με στόχο έως το 2025 να φτάσει στα 3,3 GW. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακας και διάρκειας αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία (680 MW) που θα διευρύνει έτι περαιτέρω το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του ελληνικού ομίλου. Η δεύτερη είναι η εξαγορά  του 50% (τουλάχιστον) της Enel Green Power Hellas από την Macquarie, που πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, με τα τελευταία σενάρια να αποδίδουν την καθυστέρηση στην αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του μητρικού Ομίλου Enel, με το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο Φλάβιο Κατανέο να επανεξετάζει τους ανοιχτούς «φακέλους» που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Φραντσέσκο Σταράτσε αναφορικά με το  πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Enel με στόχο τη μείωση του θηριώδους χρέους της, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η αποεπένδυση από την αγορά της Ρουμανίας και η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου (μοντέλο stewardship) στην Ελλάδα.

Το επόμενα μεγάλα πεδία «πράσινων» επενδύσεων είναι η αποθήκευση ενέργειας, όπου πληθώρα ελληνικών και ξένων ομίλων παίρνουν θέση ενόψει του πρώτου διαγωνισμού που θα διεξαχθεί έως τις 15 Ιουλίου για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση standalone μονάδων με μπαταρίες ισχύος έως 1000 MW και τα υπεράκτια αιολικά, όπου όλοι αναμένουν το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιοιλικών Πάρκων και την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων.