Skip to main content

FAMAR: Το Μεγαλύτερο και πιο Σύγχρονο Κέντρο Διανομής αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα

Με συνεχείς επενδύσεις η FAMAR ενισχύει διαρκώς τη θέση του Κέντρου Διανομής της στη Θήβα

H FAMAR, αποτελεί κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Σήμερα, με δραστηριότητα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, λειτουργεί 6 παραγωγικές μονάδες, 2 μονάδες R&D και ένα κέντρο διανομής φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Διανομής που λειτουργεί η εταιρεία στην περιοχή της Θήβας, καλύπτει το 60% της ελληνικής αγοράς και αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο logistics αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια επιχειρηματική μονάδα της FAMAR που διαγράφει εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία για περισσότερες από 7 δεκαετίες. Η μακροχρόνια εμπειρία και η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Κέντρο Διανομής όσο και η ιδιαίτερη αξία που προσδίδει η εταιρεία στη διασφάλιση της ποιότητας αλλά και στην άρτια και ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά των προϊόντων που τις εμπιστεύονται οι πελάτες της, το έχει καταστήσει πρώτη επιλογή για πολλές από τις σημαντικότερες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. «Η βασική παραγωγική διαδικασία ανά υπηρεσία Logistics είναι σχεδιασμένη και εκτελείται με ακρίβεια και επαγγελματισμό από την έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα ειδικών του κέντρου. Στόχος μας είναι να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας με το σωστό κόστος, στον προβλεπόμενο συμφωνημένο χρόνο», είπε ο κ. Δημήτρης Θεοδωρακάκος Business Development Consultant.

Την ίδια στιγμή, με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών της στον τομέα της διανομής φαρμάκων για τρίτους και την περαιτέρω βελτίωση των δυνατοτήτων διαχείρισης των ευαίσθητων φαρμάκων, η εταιρεία έχει επενδύσει  στο Κέντρο Διανομής της στη Θήβα κεφάλαια που ξεπερνούν τα €5 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του πλάνου για την αποθήκευση και διακίνηση μεγαλύτερου όγκου προϊόντων τρίτων πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της δυναμικής του Κέντρου Διανομής. Πρόκειται για αύξηση των αποθηκευτικών μονάδων (modules)  από 9 σε 17 – με αντίστοιχη αύξηση κατά 16.000 τετραγωνικών μέτρων και αύξηση κατά 20.800 παλετοθέσεων που αντιστοιχεί σε αύξηση 122% σε επίπεδο τεμαχίων, φτάνοντας στα 200εκ. τεμάχια από τα 90εκ. τεμάχια. Παράλληλα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του αυξημένου όγκου, η εταιρεία προχώρησε με την προμήθεια μεταφορικών μέσων τελευταίας τεχνολογίας απαραίτητων για την απρόσκοπτη λειτουργία της Αποθηκευτικής Μονάδας. Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται παλετοράφια 2640 θέσεων, ανυψωτικά μηχανήματα (μπαταρίας λιθίου) και μηχανήματα μεταφοράς παλετών διαφόρων τύπων.

Στην ίδια λογική, και αναγνωρίζοντας την αξία του IoT έχει επενδύσει σε εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων Picking by voice & by light καθώς και αυτοματοποιημένων συστημάτων μέτρησης της συνολικής αποτελεσματικότητας του εξοπλισμού. Ενώ με απόλυτη προτεραιότητα την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Διανομής και των προϊόντων που αποθηκεύονται έχει προχωρήσει με την εγκατάσταση ηλεκτρικού υποσταθμού με 2 μετασχηματιστές Μέσης Ισχύος, αλλά και με την εγκατάσταση 2 ηλεκτρογεννητριών.

Παράλληλα, με την διασφάλιση της ποιότητας να είναι πρωταρχική ανάγκη σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτήσεις των φαρμακευτικών προϊόντων, αποφάσισε να επενδύσει περαιτέρω σε σύγχρονο εξοπλισμό με στόχο τη διαρκή τήρηση των υψηλότερων προδιαγραφών στη αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τελευταίας τεχνολογίας θάλαμοι κατάψυξης που καλύπτουν την ανάγκη αποθήκευσης των φαρμακευτικών προϊόντων σε συνθήκες ψυγείου (μεταξύ + 2°C και + 8°C) και βρίσκονται τόσο μέσα στους Χώρους αποθήκευσης όσο και στους χώρους φορτοεκφόρτωσης. Αναφερόμενος στην ποιότητα των υπηρεσιών του Κέντρου Διανομής, ο κ. Σταύρος Καμπάνης, Head of Quality σημείωσε, «Δεσμευόμαστε να παρέχουμε τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας σε όλες τις διαδικασίες μας, από την αποθήκευση και τη διαχείριση των προϊόντων,  έως την παράδοσή τους στους πελάτες μας».

Σε επίπεδο μεταφορών, η FAMAR έχει αναπτύξει ένα από τα πιο εξελιγμένα, εξαιρετικά αξιόπιστο και εξειδικευμένο δίκτυο μεταφοράς και αποθήκευσης αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων, το οποίο πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές σε θέματα ορθής πρακτικής διανομής (GDP). Η εταιρεία διαθέτει αποκλειστικές εγκαταστάσεις cross-docking και έναν στόλο φορτηγών με ενσωματωμένο σύστημα τηλεματικής, το οποίο προσφέρει πραγματικού χρόνου δυνατότητες συναγερμού για τη θερμοκρασία και ασφάλεια των προϊόντων, δίνοντας έτσι μεγάλη σημασία στη διαχείριση της χωρητικότητας και στην ανάγκη για αποτελεσματική παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού. «Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της βρίσκεται η ασφάλεια και η ακρίβεια στη διαχείριση των προϊόντων, οι οποίες αποτελούν βασική μας προτεραιότητα. Αξίζει να σημειώσω ότι το ελληνικό Κράτος μας εμπιστεύθηκε με το εξαιρετικά απαιτητικό έργο της διανομής των εμβολίων covid-19», είπε ο κ. Νίκος Σκονδρας, Transportation Manager.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, το πλέον Πρότυπο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής αμιγώς Φαρμακευτικών Προϊόντων (Centre of Operations Excellence), το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, με προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων διαθέτει και αναβαθμισμένα συστήματα πυρανίχνευσης και σύστημα πυροπροστασίας (τύπου Sprinklers), αναβαθμισμένα συστήματα ελέγχου και ασφάλειας (CCTV).

Ο κ. Στέφανος Λουκόπουλος, Διευθυντής του Κέντρου Διανομής, σημείωσε «σήμερα το Κέντρο Διανομής της FAMAR αποτελεί πρότυπο με σύγχρονες τεχνολογίες και διαδικασίες για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και την αποτελεσματική διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι επενδύσεις σε μεταφορικά μέσα και υποδομές μεταφοράς έχουν εξασφαλίσει την ταχύτητα, την ασφάλεια και την ποιότητα των παραδόσεων, ενώ το άρτια καταρτισμένο προσωπικό και η συστηματική εκπαίδευση για τη διασφάλιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας σε όλες τις λειτουργίες του κέντρου, μας καθιστούν πρωταγωνιστές σε αυτό που κάνουμε».

Τέλος, η FAMAR με προτεραιότητα της να έχει θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, επιδιώκει σταθερά να συμβάλλει στην τοπική οικονομική δραστηριότητα της Θήβας. Μέσα από τις επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής της στη Θήβα, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης προάγοντας τη φιλοσοφία των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο, ενώ την ίδια στιγμή επενδύει στην εκπαίδευση των ανθρώπων της.