Skip to main content

Χαρτοφυλάκιο ακινήτων Skyline: Μέχρι τέλος Ιουνίου η μεταβίβαση του στις Dimand-Premia και ξεκινά η αξιοποίησή του 

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Στη Skyline η Alpha Bank διατηρεί το 35% και η κοινοπραξία των Dimand και Premia το 65% (σημείωση: στο 65% η συμμετοχή της Dimand είναι 75% και της Premia 25%).  

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας, Skyline Real Estate, στους νέους μετόχους της, την Dimand και την Premia ΑΕΕΑΠ, ώστε να ξεκινήσει η ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, αξίας 438 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω σημείωσε χθες απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΕΕΑΠ.

Ο κ. Μαρκάζος επανέλαβε ότι η Premia θα είναι ενεργός μέτοχος στη νέα αυτή εταιρεία ακινήτων την οποία χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο έργο μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, με μεγάλες προσδοκίες ως προς τις υπεραξίες που κρύβει στο χαρτοφυλάκιό της.

Με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί η Skyline έχει προικιστεί με ακίνητα της Alpha Bank, συνολικής αξίας 438 εκατ., όπως προαναφέραμε. Ορισμένα θα πουληθούν (π.χ. τα οικιστικά) και άλλα θα ανακατασκευαστούν για να μισθωθούν εκ νέου αποδίδοντας στη νέα εταιρεία εισόδημα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο το τι θα αποφασιστεί για την Skyline στο μέλλον (έπειτα από 5 – 6 χρόνια) είναι ανοιχτό, «μεταξύ άλλων μπορεί να γίνει ΑΕΕΑΠ ή να αγοραστεί από μια ΑΕΕΑΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Skyline η Alpha Bank διατηρεί το 35% και η κοινοπραξία των Dimand και Premia το 65% (σημείωση: στο 65% η συμμετοχή της Dimand είναι 75% και της Premia 25%).

Σύμφωνα με πληροφορίες διευθύνων σύμβουλος της Skyline αναλαμβάνει ο Δημήτριος Ράπτης, ο οποίος έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στις επιχειρήσεις real estate, του Ιωάννη Παπαλέκα.

Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας ακινήτων, στο οποίο περιλαμβάνονται γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες, χώροι βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ., δύναται, εφόσον αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί (ανακαινίσεις κ.λ.π.) να φτάσει σε αξία συνολικά το 1 δις. ευρώ με την αναμενόμενη απόδοσή του να κινείται σε διψήφιο ποσοστό.

Μεταξύ των ακινήτων της Skyline είναι το εμβληματικό συγκρότημα κτηρίων επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους καθώς και το κτήριο επί της οδού Σταδίου και Κοραή.

Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την επενδύτρια κοινοπραξία και τους βασικούς όρους μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη τμήματος του κόστους εξαγοράς του χαρτοφυλακίου και των ανακατασκευών των ακινήτων.

Ο κ. Μαρκάζος χθες απαντώντας επίσης σε ερωτήματα είπε ότι η οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή του Athens Heart στην οδό Πειραιώς 180 έχει εκδοθεί και εντός Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου σε ένα σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα 26.500 τ.μ. με πιστοποίηση LEED Gold.

Πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης για την Πειραιώς 180 θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ (αγορά ακινήτου, ανακατασκευή χρηματοοικονομικό κόστος) λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του κατασκευαστικού κόστους. Σύμφωνα με τον ίδιο το κατασκευαστικό κόστος τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανέβει 50%.

Σημειώνεται ότι η Premia έχει ζητήσει την έγκριση δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επένδυση της ανακατασκευής του εμπορικού κέντρου, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χαμηλώσει το κόστος της χρηματοδότησης της.

Ο επικεφαλής της Premia αναφέρθηκε και στη δυσκολία να βρεθούν σήμερα συνεργεία για τις κατασκευαστικές εργασίες (λόγω του μεγάλου όγκου των έργων που είναι σε εξέλιξη) λέγοντας πάντως πως σύντομα θα αποφασιστεί από την ΑΕΕΑΠ η τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει τη μετατροπή του εμπορικού κέντρου σε γραφεία (εξετάζονται 3 προσφορές).

Το νέο γραφειακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον μισθωτή του,

την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η Premia έχει υπογράψει με την ΑΔΑΕ 12ετή μισθωτική συμφωνία με συνολικό ετήσιο μίσθωμα 4,382 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση στο Athens Heart είναι τμήμα του συνολικού επενδυτικού πλάνου της ΑΕΕΑΠ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους.

Στόχος της παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της για να φτάσει σε αξία το 1 δις. ευρώ ώστε η εταιρεία να καταστεί αναγνωρίσιμη και στο εξωτερικό.