Skip to main content

OTE: Σταθερές επενδύσεις και τιμολόγια

EUROKINISSI

Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2023 αφορούν κυρίως δίκτυα και θα είναι κοντά στα 640 εκατ. ευρώ.

Στην επέκταση των δικτύων FTTH και 5G θα συνεχίσει να επικεντρώνεται ο ΟΤΕ με τη διοίκησή του να σημειώνει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι η δυναμική της αγοράς και ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπουν αύξηση των τιμολογίων.

Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2023 που αφορούν κυρίως δίκτυα αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση του Ομίλου στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου, σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα συνεχίσει να επωφελείται από τις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή και θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, εστιάζοντας στην υποδομή FTTH, (οπτική ίνα στα σπίτια) στο δίκτυο 5G και στην ψηφιακοποίηση των σημείων επαφής με τον πελάτη.

Επιπλέον, θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία (payzy, BOX, Cosmote Insurance) και ως κύριος Systems Integrator για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT τα επόμενα τρίμηνα, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ ρωτήθηκε χθες και για την προοπτική της θυγατρικής στη Ρουμανία Telekom Romania Mobile Communications (TKRM) στην οποία πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ο Μπάμπης Μαζαράκης ο οποίος παραμένει και στη θέση του γενικού διευθυντή επί των χρηματοοικονομικών του Ομίλου.

Όπως είπε στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η TKRM καθώς η ρουμανική αγορά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησής της, αναφέροντας  ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Για την αξιοποίηση των πύργων κινητής τηλεφωνίας στη λογική που έχουν κινηθεί το Vodafone Group και πρόσφατα η United Group η διοίκηση του ΟΤΕ τόνισε πως δεν υπάρχει σήμερα καμία σκέψη για πώληση το συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Για το ενεργειακό κόστος σημειώθηκε πως φέτος θα παραμείνει χαμηλό και υπό έλεγχο λόγω των τιμών που είχε «κλειδώσει» ο ΟΤΕ, ωστόσο, για το 2024 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί (μικρή αύξηση).

Το Α’ τρίμηνο του 2023, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE μειώθηκαν 2% και διαμορφώθηκαν σε 803,6 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν 0,9% στα 736,2 εκατ., καθώς οι ισχυρές επιδόσεις στην κινητή και στις υπηρεσίες ICT αντισταθμίστηκαν από την πτώση των εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής διεθνούς κίνησης. Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν 12% στα 69 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου αυξήθηκαν 2,3% στα 175,7 εκατ. και τα μετά φόρων 4,5% στα 135,3 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός στις 31 Μαρτίου 2023 ήταν 506,2 εκατ., μειωμένος 18,4% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2022.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκαν σε 79,9 εκατ., μειωμένες 14,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Η συνολική αμοιβή των μετόχων για το 2023 θα ανέλθει σε περίπου 425 εκατ. και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 250 εκατ. (0,5765 ευρώ ανά μετοχή), και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. περίπου.