Skip to main content

Παπαστράτος: Επενδυτική ψήφος στην ελληνική οικονομία

Τι σηματοδοτεί η παραγωγική αναβάθμιση με 200 εκατ. ευρώ του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο.

Χρονιά-ορόσημο αποτελεί το 2023 για την Παπαστράτος Philip Morris International με το άνοιγμα ενός νέου κύκλου επενδύσεων, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος πλέον αποτελεί ένα από τα βασικά κέντρα επίτευξης του στόχου της εταιρείας παγκοσμίως για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει επιτύχει το τρίτο υψηλότερο μερίδιο αγοράς στα νέα καπνικά προϊόντα.

Στο τιμόνι της Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International, βρίσκεται ο Γιώργος Μαργώνης, που μιλά στη «Ν» για τη στρατηγική και τα σχέδια της Παπαστράτος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Στρατηγική

Στην ερώτηση σε ποια ακριβώς στιγμή της πορείας της εταιρείας ανέλαβε αυτή τη θέση και προς τα πού δείχνει η πυξίδα, ο νέος CEO της Παπαστράτος τονίζει πως η πυξίδα δείχνει σταθερά προς μία κατεύθυνση: Μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο. Και προσθέτει: «Με σταθερό πυρήνα τους ανθρώπους μας και κύριο μέλημά μας να αναπτυσσόμαστε βιώσιμα. Και με βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε αυτόν τον μεγάλο στόχο, τη συνένωση δυνάμεων, το “μαζί”».

Όπως λέει, «κλήθηκα να αναλάβω τη διοίκηση της Παπαστράτος σε μια περίοδο κατά την οποία έχει εδραιωθεί ο βαθύς και ουσιαστικός μετασχηματισμός της από μια παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε μια εταιρεία τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τα πάντα, για πάντα. Ως γέννημα θρέμμα της μεγάλης οικογένειας της Παπαστράτος, στόχος μου είναι να διασφαλίσω τη συνέχιση αυτής της πορείας μας “προς το καλύτερο” σε όλα τα επίπεδα. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε με τον ίδιο δυναμισμό».

Επενδύσεις

Κάνοντας έναν απολογισμό των επενδύσεων της εταιρείας την τελευταία 5ετία και τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο μακροπρόθεσμα σε όλη την γκάμα της δραστηριότητας της Παπαστράτος, πρωτογενής τομέας, παραγωγή, διάθεση προϊόντων, ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Μαργώνης σημειώνει πως «μετά και την ανακοίνωση της νέας μεγάλης επένδυσης, το σύνολο των επενδύσεων της PMI στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. Το 2017, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, προχωρήσαμε σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ, για τη μετατροπή του εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, το πρώτο καινοτόμο προϊόν θέρμανσης καπνού της PMI. Είναι η επένδυση αφετηρία του ταξιδιού της Παπαστράτος με προορισμό έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Ήταν η αρχή για τον μετασχηματισμό μας. Το 2021, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας μας, ανακοινώσαμε τη δεύτερη κατά σειρά επένδυση, ύψους 125 εκατ. ευρώ, με την οποία ενισχύσαμε την παραγωγική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα και τις εξαγωγές μας σε όλο τον κόσμο. Έως το τέλος του 2022, η επένδυση ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ, για να φτάσουμε στην ανακοίνωση της τελευταίας μεγάλης επένδυσης, που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο».

Ειδικά για το τι σηματοδοτεί για την εταιρεία η νέα επένδυση των 200 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο για την παραγωγή και τις εξαγωγές της, ο CEO της Παπαστράτος επισημαίνει πως «η νέα μεγάλη επένδυση της εταιρείας, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, έχει πολλαπλασιαστική αξία για την κοινωνία, για την οικονομία, για τους ανθρώπους μας. Οδηγεί στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας. Το εργοστάσιό μας ενισχύεται με 4 νέες γραμμές παραγωγής. Την ίδια στιγμή δίνει ισχυρή ώθηση στις εξαγωγές -την αναγκαία οικονομική εξωστρέφεια της χώρας-, δημιουργώντας αξία που φτάνει συνολικά τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια νέα επένδυση, η οποία δηλώνει ξανά και μάλιστα εμφατικά την εμπιστοσύνη που δείχνει η μητρική μας εταιρεία, η Philip Morris International (PMI) στην ελληνική οικονομία, καθώς και στις δυνατότητες της Παπαστράτος και φυσικά τους ανθρώπους της».

Μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα μερίδια των προϊόντων της Παπαστράτος στην εγχώρια αγορά, αλλά και τους στόχους της, το πρώτο τρίμηνο του 2023 το μερίδιο αγοράς του IQOS στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 20% πανελλαδικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Αθήνα κυμαίνεται κοντά στο 30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσοστό των εσόδων της Παπαστράτος που προέρχεται από τα νέα, καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα ξεπερνά ήδη το 70%. «Πρέπει να επισημάνω ότι η αποδοχή του νέου IQOS (έκδοση ILUMA) από τους καταναλωτές είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο, χάρη στην εξέλιξή του σε τεχνολογικό επίπεδο, η οποία βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία του καταναλωτή. Ο συνεχής εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου μας με νέα εναλλακτικά προϊόντα και η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της απήχησής τους στην εγχώρια αγορά βρίσκονται στην καρδιά της στρατηγικής μας, με απώτερο στόχο το τσιγάρο να αποτελέσει σύντομα παρελθόν» τονίζει ο κ. Μαργώνης.

Συμπληρώνοντας επισημαίνει πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της Παπαστράτος και της PMI στη διεθνή αγορά των καπνικών ειδών σε σχέση και με την ανταπόκριση των καταναλωτών στα νέα καπνικά είδη, δείχνει ότι «η Παπαστράτος βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας. Η επιτυχημένη της πορεία έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στο κέντρο της καινοτομίας παγκόσμια, στην αναπτυσσόμενη αγορά των μη καιόμενων προϊόντων».

Στο επίκεντρο η επέκταση των εξαγωγών

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» σχετικά με τις εξαγωγικές επιδόσεις της Παπαστράτος, τις αγορές στις οποίες εξάγει και εάν θα ενταχθούν νέοι προορισμοί, ο CEO της εταιρείας Γιώργος Μαργώνης λέει πως «η Παπαστράτος ακολουθεί μια δυναμική και εξωστρεφή πορεία, στην οποία οι εξαγωγές έχουν κεντρικό ρόλο. Όπως προανέφερα, πλέον η συνολική αξία των εξαγωγών μας ανέρχεται στα 300 εκατ. Σήμερα, περίπου το 90% των παραγόμενων προϊόντων μας εξάγεται σε 20 χώρες. Η μεγαλύτερη αγορά στην οποία εξάγουμε είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία. Στόχος μας είναι το δίκτυο των εξαγωγών μας να επεκτείνεται και να διευρύνεται διαρκώς».

Μάστιγα τα παράνομα καπνικά

Ο CEO της Παπαστράτος Γιώργος Μαργώνης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διακίνηση των παράνομων καπνικών ειδών και κατά πόσο επηρεάζονται και τα νέα είδη καπνίσματος, τόνισε για μία ακόμη φορά πως «η παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων αποτελεί πράγματι μια μάστιγα, ένα φαινόμενο με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και στην οικονομία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως τα διαφυγόντα κέρδη για το κράτος ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Η Παπαστράτος στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των Αρχών για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε κατευθύνει 6 εκατ. ευρώ σε δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, καθώς και σε δωρεά εξοπλισμού».