Skip to main content

Σε Κορέα και Ιαπωνία o Aττικός οίνος

Στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και εκπρόσωποι των οινοπα-ραγωγών «συστήνουν» τους οίνους της Αττικής γης σε ειδικές εκδηλώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά και στην Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Συνεχίζεται η καμπάνια εξωστρέφειας της Περιφέρειας Αττικής για την προώθηση του Αττικού Οίνου, σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού. Το οργανωμένο πρόγραμμα «Προώθησης Οίνων Ποιότητας» της Περιφέρειας Αττικής έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα σε Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία, Κορέα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο της δράσης τα στελέχη της Περιφέρειας και οι εκπρόσωποι των οινοπα-ραγωγών «συστήνουν» τους οίνους της Αττικής γης σε ειδικές εκδηλώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά και στην Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Κατά την προηγούμενη Περίοδο Απριλίου και Μαρτίου η καμπάνια προώθησης των ποιοτικών ΠΓΕ Οίνων της Αττικής υλοποιήθηκε σε Κορέα και Ιαπωνία. Οι σχετικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 100% συγχρηματοδοτούμενου (70% κοινοτικοί και 30% εθνικοί πόροι) Προγράμματος.

Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τονίζει ότι: «Η στήριξη των παραγωγών αποτελεί προτεραιότητα, καθώς για την Περιφέρεια Αττικής ο αγροδιατροφικός τομέας είναι κομβικός πυλώνας της περιφερειακής οικονομίας, που δημιουργεί νέες επαγγελματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα δίνει προστιθέμενη αξία στον γαστρονομικό και οινικό τουρισμό, αυτό το αναπόσπαστο κομμάτι του ισχυρού brandname της Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειάς της, προωθεί, προστατεύει και μεριμνεί για την ανάδειξη των προϊόντων της Αττικής Γης σε ολόκληρη την υφήλιο και δίνει έμφαση ακριβώς σε αυτό: σε δράσεις και πρωτοβουλίες που φέρνουν στο προσκήνιο τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και μάλιστα την προβολή και προώθηση του Αττικού αμπελώνα. Σημαντικός άξονας της δράσης της Περιφέρειας είναι η συνδρομή προς τις τοπικές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις για την ανά-δειξη και προώθηση των εξαγωγών».

Οι προωθούμενοι οίνοι της Αττικής, είναι ο ΠΓΕ Αττικής, ο ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής, ο ΠΓΕ Μαρκόπουλο και ο ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα.

Η Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι δικαιούχος του Προγράμματος Προώθησης Οίνων της Αττικής σε Τρίτες Χώρες (Η.Π.Α., Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Κορέα) ως επικεφαλής της συνέργειας με την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής και μεμονωμένων οινοποιείων της στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Κορέα και την Ιαπωνία εκπροσωπήθηκε από την κα Δήμητρα Αγγελάκη

Ο ενθουσιασμός και η αποδοχή που φάνηκε να αναπτύσσεται στους επισκέπτες των εκδηλώσεων για τους προωθούμενους ΠΓΕ οίνους της Αττικής τόσο στην Κορέα όσο και στην Ιαπωνία δημιουργεί αρκετές προσδοκίες για την διείσδυση των κρασιών της Αττικής στις συγκεκριμένες νέες αγορές της Ανατολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η θερμή υποδοχή της εμβληματικής λευκής ποικιλίας «Σαββατιανό» στην Ιαπωνία που κατά παράδοση καταναλώνει ερυθρές ποικιλίες σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα συμβατή με τις διατροφικές επιλογές των Κορεατών και κυρίως των Ιαπώνων, δείχνει τις θετικές προοπτικές που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον για τα κρασιά της Αττικής οι οποίες ενδεχόμενα να οδηγήσουν σε εμπορικές συμφωνίες με τα οινοποιεία της περιοχής.