Skip to main content

Emirates: Ανακύκλωσε και επαναχρησιμοποίησε, πλαστικό και γυαλί με βάρος όσο ένα αεροσκάφος A380, το 2022

Κουβέρτες, παιχνίδια και πακέτα περιποίησης, μετά από ειδική επεξεργασία εκατομμυρίων μπουκαλιών.

Περισσότερα από 500.000 κιλά πλαστικού και γυαλιού-βάρος ίσο με αυτό που έχει ένα αεροσκάφος A380- ανακύκλωσε κατά την διάρκεια του 2022 η Emirates,συλλέγοντας τα μπουκάλια στα αεροσκάφη, με στόχο την επαναχρησιμοποίησή τους.

Σε κάθε πτήση που προσγειώνεται στο Ντουμπάι, το πλήρωμα καμπίνας της εταιρείας διαχωρίζει τα γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, προτού μεταφερθούν σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ντουμπάι, με το γυαλί να διαχωρίζεται ανά χρώμα και να κονιορτοποιείται. Στη συνέχεια, τα υαλοθραύσματα (ανακυκλωμένο γυαλί) αποστέλλονται σε εταιρείες που εξειδικεύονται στην επεξεργασία γυαλιού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να δημιουργήσουν νέα μπουκάλια. Τα πλαστικά μπουκάλια καθαρίζονται, ρευστοποιούνται και αποστέλλονται στις αντίστοιχες εταιρείες για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, η Emirates και η Emirates Flight Catering αποτρέπουν κάθε χρόνο χιλιάδες κιλά γυαλιού και πλαστικού από την κατάληξη τους σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η πρωτοβουλία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης γυαλιού και πλαστικού πραγματοποιείται σε συνέχεια της εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, το 2019, μέσα από τακτικά διαδικτυακά σεμινάρια και εκδηλώσεις, καθώς και μέσα από μια πλατφόρμα που διατίθεται για την ανταλλαγή σχολίων και καινοτόμων ιδεών.

Η Emirates επενδύει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην επαναχρησιμοποίηση πλαστικού ή τη χρήση βιώσιμων υλικών, όπου είναι εφικτό.

Κουβέρτες από ανακυκλωμένο πλαστικό

Τα τελευταία 6 χρόνια, η εταιρεία προσφέρει άνετες, βιώσιμες κουβέρτες, που έχουν δημιουργηθεί από 28 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια η κάθε μία, στους επιβάτες της Οικονομικής Θέσης σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Τα μπουκάλια επεξεργάζονται ώστε να γίνουν πλαστικά θραύσματα πριν μετατραπούν σε νήμα, δημιουργώντας ένα fleece, και στη συνέχεια το λεπτό νήμα υφαίνεται σε μαλακές κουβέρτες. Κατά τη διάρκεια των 6 ετών από την καθιέρωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, οι κουβέρτες της Emirates έχουν αποτρέψει περισσότερα από 95 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια από την απόρριψη σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ως το μεγαλύτερο βιώσιμο πρόγραμμα που αφορά σε κουβέρτες στον κλάδο των αερομεταφορών, η διαδικασία κατασκευής με χρήση ανακυκλωμένου τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (rPET) μειώνει επίσης τις εκπομπές ενέργειας κατά περίπου 70%.

Προτεραιότητα στην υπεύθυνη προμήθεια

Η υπεύθυνη κατανάλωση αποτελεί βασικό πυλώνα της περιβαλλοντικής πολιτικής της εταιρείας, καθώς έχει ενσωματώσει μια προϋπόθεση στον κώδικα δεοντολογίας του προμηθευτή και εξετάζει – από το στάδιο του σχεδιασμού- ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων. Ενδεικτικά, ξύλινοι αναδευτήρες τσαγιού και καφέ, χάρτινα καλαμάκια και σακούλες λιανικής, που προφέρονται εν πτήσει, κατασκευάζονται από ξύλο και χαρτί που προέρχονται από δάση υπεύθυνης διαχείρισης.

Παιχνίδια από βιώσιμα υλικά

Για τους νεότερους επιβάτες της εταιρείας, τα παιχνίδια (συμπεριλαμβανομένων των λούτρινων παιχνιδιών) και τα πακέτα βρεφικών προϊόντων της Emirates κατασκευάζονται επίσης από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και άλλα βιώσιμα υλικά. Τα τσαντάκια μέσης, τα σακίδια ώμου και τα σακίδια πλάτης έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και κατασκευάζονται από νήμα από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Κάθε παιδικό σακίδιο της αεροπορικής είναι κατασκευασμένο από 5,5 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και κάθε σακίδιο ώμου από 7. Η παραγωγή των παιδικών τσαντών της Emirates έχει συμβάλλει στην εκτροπή 8 εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών από υγειονομική ταφή. Οι ετικέτες για τις τσάντες είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο χαρτόνι, όπως είναι και οι συσκευασίες στις οποίες αποστέλλονται τα προϊόντα -μάλιστα, μπορούν να ανακυκλωθούν εκ νέου.

Επαναχρησιμοποιήσιμα πακέτα περιποίησης

Τα πακέτα περιποίησης της Premium Οικονομικής και της Οικονομικής Θέσης της εταιρείας διατίθενται δωρεάν στους επιβάτες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και διαθέτουν σχέδια που αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα βασικά στοιχεία της φύσης -φωτιά, νερό, γη και αέρας. Τα συγκεκριμένα πακέτα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και κατασκευασμένα από χαρτί περιτυλίγματος, το οποίο πλένεται, ενώ για την εκτύπωση έχουν επιλεχθεί μη τοξικά μελάνια με βάση τη σόγια.

Στα πακέτα περιποίησης περιλαμβάνονται τα απαραίτητα για ένα ταξίδι, τα οποία είναι ανθεκτικά και κατασκευάζονται από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Η οδοντόβουρτσα είναι κατασκευασμένη από συνδυασμό άχυρου σιταριού και πλαστικού, ενώ οι κάλτσες και οι σκιές ματιών είναι κατασκευασμένες από rPET (ανακυκλωμένο τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Η συσκευασία που χρησιμοποιείται για το πακέτο οδοντικής υγιεινής, τις κάλτσες και τις σκιές ματιών είναι κατασκευασμένη από 90% ρυζόχαρτο.