Skip to main content

Σε τι θα επικεντρωθεί το HR το 2023;

Η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ηγετών αποτελεί κορυφαία πρόκληση. Οι οργανισμοί που παρέχουν εμπειρίες ανάπτυξης υψηλής ποιότητας έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά ποσοστά αφοσίωσης και διατήρησης ηγετών.

Πιστεύω ότι το 2023 είναι το παράθυρο ευκαιρίας του HR, ώστε να επανατοποθετήσει την πρόταση αξίας στη μεταπανδημική πραγματικότητα.

Ο κύκλος εργασιών, η διατήρηση, η δέσμευση, η παραγωγικότητα και η ικανότητα μιας Eταιρείας να στηρίζει τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη είναι οι κορυφαίες μετρήσεις Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023, όπου θα βελτιώσουν τις εμπειρίες των εργαζομένων και τον εργασιακό χώρο συνολικά.

Οι κορυφαίες τάσεις HR για το 2023 που θα αναδειχθούν ως κορυφαίες προτεραιότητες για τους ηγέτες του HR είναι:

  • The employee experience
  • A human approach to employee-manager relationships
  • Talent shortage
  • Contingent workers
  • Perfecting hybrid work
  • Employee visibility
  • Employee development
  • Upskilling leaders and managersDriving employee engagement

Θα αναφερθώ εν συντομία σε κάποιες από αυτές τις τάσεις, που η BSS | Building Solid Success έχει θέσει ως προτεραιότητες.

A human approach to employee-manager relationships | Μια προσέγγιση με επίκεντρο τους εργαζομένους

Η διαχείριση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη σε υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας και οι προσδοκίες των ανώτερων στελεχών μιας επιχείρησης έχουν αυξηθεί δραματικά. Τη στιγμή που οι εταιρείες διαθέτουν συστήματα για την υποστήριξη της υβριδικής εργασίας, οι Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού καλούνται να μετατοπίσουν την εστίασή τους, στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των νέων & παλαιών υπαλλήλων. Η συναισθηματικά απομακρυσμένη διαχείριση ανήκει στο παρελθόν. Οι εργαζόμενοι θέλουν και χρειάζονται Managers που είναι αυθεντικοί και με ενσυναίσθηση. Όπως και οι ομάδες τους, οι Managers χρειάζονται υποστήριξη μέσω πρόσθετης εκπαίδευσης για να αυξήσουν τα soft skills.

Perfecting hybrid work | Τελειοποίηση του Υβριδικού Μοντέλου εργασίας

Οι εργαζόμενοι δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την ευελιξία, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τα χρήματα που εξοικονομούν δουλεύοντας εξ’ αποστάσεως. Οι εταιρείες που δεν προσφέρουν ευέλικτα μοντέλα εργασίας δυσκολεύονται περισσότερο να προσλάβουν και να διατηρήσουν υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, η υβριδική εργασία συνοδεύεται από μια σειρά από προκλήσεις Ανθρώπινου Δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και της διατήρησης της εμπιστοσύνης, της συνεργασίας και της προβολής των εργαζομένων σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Employee Development | Αναβάθμιση Δεξιοτήτων

Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι αναζητούν μια πορεία ανάπτυξης στην καριέρα τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Gartner το 44% των εργαζομένων αισθάνεται ότι οι τρέχουσες Εταιρείες τους δεν προσφέρουν συναρπαστικές επαγγελματικές διαδρομές & όπως είναι λογικό, οι εργαζόμενοι αναζητούν αλλού νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Το 2023, η ανάπτυξη των εργαζομένων πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο άτομο & στο ρόλο.

Upskilling leaders and managers | Αναβάθμιση δεξιοτήτων ηγετών & Διευθυντών

Η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ηγετών αποτελεί κορυφαία πρόκληση. Οι οργανισμοί που παρέχουν εμπειρίες ανάπτυξης υψηλής ποιότητας έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά ποσοστά αφοσίωσης και διατήρησης ηγετών. Η επένδυση του HR στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι καθοριστική. Οι επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού θα προσδιορίσουν και θα επικοινωνήσουν με σαφήνεια τις προσδοκίες της ηγεσίας.

✓ Τι περιμένει ο οργανισμός από τους ηγέτες;

✓ Πως αυτό μεταφράζεται σε πρακτικές συμπεριφορών;

✓ Και πως βοηθάμε τους ηγέτες να συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι συμπεριφορές τους στους γύρω τους;

Το HR θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ακρόαση της φωνής των εργαζομένων, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό για οργανισμούς με υβριδικές και απομακρυσμένες πολιτικές εργασίας. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ηγετών και διευθυντών είναι το κλειδί για το Ανθρώπινο Δυναμικό για τη δημιουργία αξίας στον οργανισμό, καθώς και για τη διατήρηση των εργαζομένων.

Grappling with the talent shortage | Αντιμετωπίζοντας την έλλειψη ταλέντων

Σύμφωνα με μελέτη της Gartner, το 36% των ηγετών Ανθρώπινου Δυναμικού λέει ότι οι στρατηγικές στρατολόγησης τους υπολείπονται όταν πρόκειται να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται. Το 2023, το HR ίσως χρησιμοποιήσει λιγότερο το playbook του Marketing και εστιάσει σε δυο παράγοντες:

➢ Η φήμη είναι το παν: Ανάπτυξη και προώθηση μιας ισχυρής επωνυμίας που αναδεικνύει την εταιρική ηθική, την ανάπτυξη των εργαζομένων, μια ζωντανή κουλτούρα.

➢ Χρησιμοποίηση του δικτύου: Οι παραπομπές από σημερινούς υπαλλήλους σε μελλοντικούς υποψηφίους θα είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο μιας Εταιρείας για προσλήψεις.

Τέλος, εκτιμώ πως το 2023 θα είναι ένα έτος τεράστιων ευκαιριών για το HR. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως:

  • Οι οργανισμοί πρέπει να υιοθετήσουν μια ευρύτερη προοπτική και να κατανοήσουν ότι οι τάσεις ανθρώπινου δυναμικού δεν αφορούν μόνο ένα τμήμα, μια διεύθυνση, αλλά ολόκληρη την επιχείρηση. Πρέπει να εξετάσουν πως το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαχείριση της οργανωτικής αλλαγής.
  • Έχουμε μπει σε μια χρονιά με προκλήσεις, αλλά το focus είναι στο να γίνουν τα πράγματα πιο ανθρωποκεντρικά και οι τάσεις του ανθρώπινου δυναμικού, αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό.
  • Η εστίαση θα πρέπει να είναι στην ευημερία των εργαζομένων, στην παροχή ασφάλειας και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας αυτών.

Άγγελος Ζαφειρίου, H.R. Director