Skip to main content

Noval Property: «Τρέχει» 6 έργα 250 εκατ. ευρώ

Noval

H θυγατρική του Ομίλου Βιοχάλκο στο τέλος Ιουνίου 2022 διέθετε χαρτοφυλάκιο ακινήτων και συμμετοχών εύλογης αξίας, 465 εκατ. ευρώ.

Υπό κατασκευή ή υπό ωρίμανση βρίσκονται έξι έργα της Noval Property (η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ βάσει αξίας χαρτοφυλακίου) επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία η θυγατρική του Ομίλου Βιοχάλκο στο τέλος Ιουνίου 2022 διέθετε χαρτοφυλάκιο ακινήτων και συμμετοχών εύλογης αξίας, 465 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο και όπως εκτιμάται σχετικά, εκτός απρόοπτου, θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα έργα της Noval, στο ακίνητο επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι τα κτήρια που στέγαζαν στο παρελθόν την Kodak έχουν κατεδαφιστεί. Στην θέση τους κατασκευάζεται σύγχρονο συγκρότημα γραφείων αποτελούμενο από 2 ανεξάρτητους κτηριακούς όγκους, 3 επίπεδα υπογείων και 6 ανωδομής, συνολικής επιφάνειας περίπου 61.000 τ.μ..

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει (από την Redex του ομίλου Κοπελούζου) με πλάνο ολοκλήρωσης αρχές του 2025. Η προσδοκώμενη πιστοποίηση για το εν λόγω γραφειακό συγκρότημα είναι LEED Platinum.

Το προαναφερόμενο ακίνητο ανήκει κατά 50% στη Noval. Το άλλο 50% είναι ιδιοκτησία της Brook Lane Capital. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που αντιστοιχούν στην ΑΕΕΑΠ είναι ύψους 38,7 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας επί του τιμήματος αγοράς του οικοπέδου.

Ανάπτυξη μικτών χρήσεων (κτήριο κατοικιών και γραφείων) μέσω ανακατασκευής του υφιστάμενου κτηρίου συνολικής επιφανείας περίπου 4.000 τ.μ. με 2 υπόγεια, βρίσκεται σε εξέλιξη επί της οδού Αρδηττού 40-42 στην περιοχή του Μετς στην Αθήνα. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι ύψους 8 εκατ. και η προσδοκώμενη πιστοποίηση LEED Gold.

Την κατασκευή νέας τριώροφης πτέρυγας γραφείων, κατ’ επέκταση υφιστάμενου κτηρίου, με τέσσερα υπόγεια, συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 20.500 τ.μ. αφορά το έργο στο ακίνητο της Noval στην οδό Χειμάρας 16 (Μαρούσι) με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται στο τέλος του 2024.Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι ύψους 22 εκατ., επιδιώκεται περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά LEED σε επίπεδο Gold και οι χώροι έχουν ήδη μισθωθεί.

Γραφειακούς χώρους αφορά και η τέταρτη ανάπτυξη της ΑΕΕΑΠ επί της Λεωφόρου Κηφισίας 199 στο Μαρούσι. Πρόκειται για την ανακατασκευή κτηρίου συνολικής δομημένης επιφάνειας 6.636 τ.μ., το οποίο η Noval αγόρασε από την Helleniq Energy Holdings τον Οκτώβριο του 2022 έναντι τιμήματος 10,96 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός είναι να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, πράσινο και «έξυπνο» κτήριο γραφείων με πιστοποίηση κατά LEED με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Στην περιοχή της Μάνδρας η Noval αναπτύσσει κτήριο αποθηκών, συνολικής δόμησης περίπου 9.000 τ.μ., το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και έχει ήδη μισθωθεί.

Το μεγαλύτερο έργο της ΑΕΕΑΠ αφορά ακίνητο επί της Πειραιώς 252 (παλιές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Σχεδιάζεται αστική ανάπλαση (urban regeneration) και συγκεκριμένα η δημιουργία ενός «Σύνθετου Πολιτιστικού, Εμπορικού, Επιχειρηματικού, Οικιστικού και Τουριστικού Πόλου.»

Η ανάπτυξη αυτή, για την οποία έχουν προϋπολογιστεί κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 152 εκατ., έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και έχει ξεκινήσει η διαδικασία πολεοδομικής ωρίμανσης του ακινήτου με Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης).