Skip to main content

Στη Sterner Stenhus περνάει το εμφιαλωμένο νερό «Ιόλη»

ΤΟ ΣΉΜΑ «Ιόλη» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περνάει στον έλεγχο της σουηδικής Sterner Stenhus, συμφερόντων των αδελφών Γεωργιάδη, που τον περσινό Μάιο έριξε «σωσίβιο» στα Οινοποιεία Μπουτάρη.

Ένα ακόμα deal μετράει ο εγχώριος κλάδος του εμφιαλωμένου νερού.

ΤΟ ΣΉΜΑ «Ιόλη» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περνάει στον έλεγχο της σουηδικής Sterner Stenhus, συμφερόντων των αδελφών Γεωργιάδη, που τον περσινό Μάιο έριξε «σωσίβιο» στα Οινοποιεία Μπουτάρη.

H συμφωνία ανακοινώθηκε και επισήμως σήμερα.

Εξάλλου, στις αρχές Φεβρουαρίου συστάθηκε η εταιρεία «Ιόλη Πηγή», με διακριτικό όνομα «Ioli Spring», η οποία θα αναλάβει το operation της νέας δραστηριότητας που εισέρχεται στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Η νέα εταιρεία έχει διαχειριστή τον κ. Παναγιώτη Μπαρκονίκο, ο οποίος είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος διαφόρων εταιρειών του ομίλου, και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 150 χιλ. ευρώ.

Η μονάδα στη Λαμία

Σε ό,τι αφορά στο ακίνητο του εργοστασίου εμφιάλωσης της «Ιόλης» στη Λαμία, περνάει στον έλεγχο της Premia Properties, με μισθωτή τη διαχειρίστρια νεοσύστατη εταιρεία «Ιόλη Πηγή».

Από πλευράς Αθηναϊκής Ζυθοποιίας η αποεπένδυση από το εμφιαλωμένο νερό φέρεται ότι κινείται στον άξονα της στρατηγικής της εταιρείας που επικεντρώνεται στο «χτίσιμο της μάρκας». Η αγορά του εμφιαλωμένου νερού, μολονότι την τελευταία διετία εμφανίζει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, παραμένει μια αγορά που εμφανίζει χαμηλό brand loyalty, καθώς το κριτήριο της τιμής είναι αυτό που κυριαρχεί στην επιλογή των καταναλωτών. Επίσης, σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά δύο είναι τα σήματα που συγκεντρώνουν το υψηλότερο μερίδιο αγοράς και τα δύο αφορούν ελληνικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της δραστηριότητας του νερού στην Αθηναϊκή κινείται κάτω από το επίπεδο του 5% επί των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση:

Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, η PREMIA PROPERTIES και η STERNER STENHUS GREECE ανακοινώνουν τη συμφωνία τους για τη μεταβίβαση  των ακινήτων, της επιχείρησης και του brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία αυτή, οι εγκαταστάσεις της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τμ, περιέρχονται στην κυριότητα της PREMIA. Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία ΙΟΛΗ ΠΗΓΗ, θυγατρική της STERNER STENHUS GREECE (βασικού μετόχου της PREMIA που από τον Νοέμβριο 2022 κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΑΕ).

Η νέα επένδυση ευθυγραμμίζεται με το επενδυτικό πλάνο της PREMIA PROPERTIES και ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων, ενώ ενδυναμώνει περαιτέρω και τη δραστηριοποίηση της STERNER STENHUS στον κλάδο του FnB. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΙΟΛΗ αναβλύζει στους πρόποδες της οροσειράς Οίτης και εμφιαλώνεται κατευθείαν στην πηγή, χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε επεξεργασία ή επέμβαση στη σύστασή του.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το ότι η νέα ιδιοκτησία έχει πολύ φιλόδοξο πλάνο για το νερό ΙΟΛΗ, δίνοντας προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς για εμάς η μεταβίβαση του ΙΟΛΗ είναι μια απόφαση που συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα, μετά από 30 χρόνια δραστηριοποίησής μας στην αγορά του νερού», δηλώνει ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Συμπληρώνει πως «η εταιρεία μας εξακολουθεί να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για επενδύσεις στην ελληνική αγορά και ανάπτυξη με γνώμονα τη βιωσιμότητα, συνεισφέροντας σταθερά στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους της, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τους καταναλωτές».

Ο Ηλίας Γεωργιάδης CEO – STERNER STENHUS και Πρόεδρος του Δ.Σ. της PREMIA PROPERTIES ανέφερε: «Είμαστε χαρούμενοι για την συνεργασία μας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την εξαγορά του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ, το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και εμφιαλώνεται κατευθείαν από τις πηγές της οροσειράς Οίτης. Πιστεύουμε στις προοπτικές του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού και σκοπεύουμε μαζί με τους ανθρώπους στο εργοστάσιο της Λαμίας να συνεχίσουμε να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν και να αναπτύξουμε το δίκτυο και τις πωλήσεις, ώστε  να απολαύσουν οι καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό νερό υψηλών προδιαγραφών. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά μας δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσουμε στον Όμιλο μας το νερό ΙΟΛΗ με τα κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ».

Ο Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η PREMIA προχώρησε σε μια ακόμα πρωτοποριακή συναλλαγή ενισχύοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο βιομηχανικών ακινήτων. Το 2023 συνεχίζουμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας σε όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται  η PREMIA».