Skip to main content

«Θεμελιώθηκε» η αλλαγή ιδιοκτησίας για τη Skyline

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Στις Dimand και Premia το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank.

Στην αποκόμιση σημαντικών υπεραξιών από την αξιοποίηση και πώληση ακινήτων της Skyline, στοχεύουν Dimand και Premia, οι οποίες υπέγραψαν το Σάββατο με την Alpha Bank, τη δεσμευτική συμφωνία εξαγοράς της, έναντι τιμήματος 438 εκατ. ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που δημοσίευσε η «Ν» την περασμένη Παρασκευή οι τρεις προαναφερόμενοι φορείς πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη εμπορική συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια και δημιουργούν ουσιαστικά μια νέα εταιρεία ακινήτων.

Στην Skyline Real Estate η Alpha Bank διατηρεί το 35% και οι επενδυτές Dimand και Premia ΑΕΕΑΠ το 65% (στο 65% η συμμετοχή της Dimand είναι 75% και της Premia 25%).

Τα 438 εκατ. είναι η επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) της Skyline και η αξία του χαρτοφυλακίου της, βάσει της οποίας θα γίνει η μεταβίβαση από την τράπεζα στην κοινοπραξία των επενδυτών (αν κάποια ακίνητα εν τέλει για τυπικούς λόγους δεν μεταβιβαστούν η αξία τους θα αφαιρεθεί στην ολοκλήρωση της συμφωνίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση της αξίας του εν λόγω χαρτοφυλακίου είναι μεγαλύτερη με την τράπεζα να εγγράφει μικρή ζημιά από τη συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει στο μέλλον αφού διατηρεί ποσοστό στην Skyline.

Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν το χαρτοφυλάκιο της νέας real estate εταιρείας στο οποίο περιλαμβάνονται γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες, χώροι βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ., δύναται, εφόσον αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί (ανακαινίσεις κ.λ.π.) να φθάσει σε αξία συνολικά το 1 δις. ευρώ, ενώ η αναμενόμενη απόδοσή του είναι της τάξεως του 18%.

Μεταξύ των ακινήτων της Skyline είναι το εμβληματικό συγκρότημα κτηρίων επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους καθώς και το κτήριο επί της οδού Σταδίου και Κοραή.

Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την επενδύτρια κοινοπραξία και τους βασικούς όρους μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλύψει μέρος του κόστους εξαγοράς και ανακατασκευών, στο πλαίσιο του έργου.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων του Ομίλου Alpha Bank, θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης ακινήτων, αρχικής διάρκειας 7 ετών, με την εταιρεία Skyline και θα ενεργεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου.

Η Τράπεζα θα παραμείνει ως μισθωτής ορισμένων από τα ακίνητα.

Στόχος είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί έως το τέλος του β’ τριμήνου 2023. Η μεταβίβαση των ακινήτων στη Skyline θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε φάσεις αναλόγως τη προόδου των μεταβιβαστικών εγγράφων των επιμέρους ακινήτων, με απώτερη ημερομηνία δώδεκα μήνες από την μεταβίβαση των μετοχών.

Σημαντικό για τη Skyline είναι ότι θα συνεργαστούν δύο διαφορετικές εταιρείες με συμπληρωματικές στοχεύσεις. Η μια είναι developer (η Dimand) και η δεύτερη (Premia ΑΕΕΑΠ) επενδυτική.

Όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος, η ΑΕΕΑΠ μέσω της συμμετοχής της στην εταιρεία Skyline «επιδιώκει την ενίσχυση της κερδοφορίας της και την εδραίωση ηγετικού ρόλου στην ελληνική επενδυτική αγορά real estate. Ο ρόλος της Premia στο διοικητικό σχήμα θα είναι ενεργός με στόχο να συμβάλει στην επιτυχία του μεγαλύτερου project μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα».

«Η συγκεκριμένη επένδυση θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των θεμελιωδών μεγεθών της Premia και στη δυναμική της ανάπτυξη την επόμενη πενταετία» κατέληξε ο ίδιος.