Skip to main content

Alpha Bank και Dimand-Premia υπογράφουν για το Skyline

Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου.

Κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας για το project Skyline, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank και η κοινοπραξία των Dimand – Premia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Πρόκειται για μια σύνθετη συμφωνία που δεν έχει προηγούμενο και η οποία θα δώσει στις δύο real estate, εισηγμένες εταιρείες (η πρώτη developer και η δεύτερη επενδυτική) ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο προς αξιοποίηση. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο του project Skyline η Dimand (πιθανότατα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD) και η Premia θα αποκτήσουν το 65% μιας νέας εταιρείας – όχημα (SPV) στην οποία μεταβιβάζονται 575 ακίνητα, αξίας περίπου 0,5 δις. ευρώ, ιδιοκτησίας της Alpha Bank και της θυγατρικής της, Alpha Αστικά Ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι Αστικά Ακίνητα μετασχηματίστηκε σε εταιρία µε αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

H Alpha Bank διατηρεί το 35% του SPV, ενώ θα παρέχει στη νέα εταιρεία την   χρηματοδότηση για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα υπογραφτεί η σχετική συμφωνία που περιλαμβάνει τους όρους της συνεργασίας και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της μεταβίβασης των ακινήτων.

Τα ακίνητα του Skyline είναι διαφόρων χρήσεων με σημαντική συγκέντρωση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται αυτοτελή εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Φιλελλήνων (Πλατεία Συντάγματος), επί της οδού Σταδίου (Πλατεία Κοραή), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου κ.α., καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων.

Περίπου 50 από τα assets του Skyline είναι εμπορικά ακίνητα – πρώτης κατηγορίας περιουσιακά στοιχεία – τα οποία χρήζουν ανακατασκευής. Εργασίες ανακαίνισης για να διατεθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση είναι και περίπου 320 ακίνητα του χαρτοφυλακίου. Η προοπτική για τις κατοικίες είναι σταδιακά να πουληθούν.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου σε αξίες, το 45% αφορά σε γραφεία, το 30% σε εμπορικά καταστήματα, το 15% σε κατοικίες, το 8% σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή logistics και το 2% ξενοδοχεία.

Στόχος του SPV είναι η ενεργητική διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου, με πωλήσεις ακινήτων όπου αυτό είναι ώριμο, ανακαινίσεις – ανακατασκευές, αλλά και αγορές.