Skip to main content

Γέφυρα χρηματοδότησης για νεοφυείς από τη SeedΒlink

Έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 68.800 επενδυτές από 78 χώρες

Γέφυρα χρηματοδότησης μεταξύ ελληνικών νεοφυών εταιρειών και επενδυτών δημιουργεί η Seedblink.

Η ευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα για startups, που ειδικεύεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, από το πρώιμο στάδιο (pre-seed stage) έως τη φάση «B», άνοιξε γραφεία στην Αθήνα τον Ιούνιο 2022.

Μέχρι τώρα έχει κινητοποιήσει στη χώρα μας κεφάλαια συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκατ. ευρώ έχει επενδυθεί σε ελληνικές εταιρείες. Το μέσο «εισιτήριο» επένδυσης στη χώρα μας αγγίζει τα 5.400 ευρώ. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της πλατφόρμας, βλέπουν περίπου 1.200 νεοφυείς εταιρείες τον χρόνο, απ’ αυτές ξεχωρίζουν περίπου 60, κάποιες εκ των οποίων σταδιακά επιτυγχάνουν χρηματοδότηση. Η πλατφόρμα προσφέρει portfolio monitoring tool, με αυξημένες δυνατότητες απεικόνισης της πορείας των startups, δυνατότητα συνδρομής σε exclusive club επενδυτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και πολυγλωσσικό interface σε πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

«Το κλίμα στην ελληνική αγορά τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να αλλάζει, τόσο από την πλευρά των επενδυτών, όσο και από την πλευρά των startups. Οι εξελίξεις που συντελούνται είναι όμοιες με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τρανή απόδειξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η ανάδυση των πρώτων ελληνικών unicorn. Επιπλέον, οι επενδυτές στην πατρίδα μας έχουν αποκτήσει επίγνωση της ανάγκης για διαφοροποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και παρά το όποιο ρίσκο, τολμούν να επενδύσουν σε startups και scaleups, μέσω κεφαλαίων, προσφοράς ευκαιριών ανάπτυξης, νέων θέσεων εργασίας κ.ά.» τόνισε ο Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink.

Πρόκειται για την πρώτη εναλλακτική επενδυτική πλατφόρμα που αδειοδοτείται στην κεντρο-ανατολική Ευρώπη, βάσει του κανονιστικού πλαισίου European Crowdfunding Services Providers Regulation (ECSPR). Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης της συγχώνευσης και εξαγοράς που έγινε το 2022 έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 68.800 επενδυτές από 78 χώρες, οι οποίοι έχουν επενδύσει συνολικά σε 258 startups, με συνολικό όγκο χρηματοδότησης που μέχρι σήμερα αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πλατάνα, δεν είναι καθόλου τυχαίο και οφείλεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος βασικού «εισιτηρίου» (2.500 ευρώ), η έγκαιρη πρόσβαση στους γύρους χρηματοδότησης, η παροχή υποστήριξης από ειδικούς, τα ειδικά εργαλεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, τα private deal rooms και η δυνατότητα άμεσης επένδυσης μέσω της SeedBlink SPV. «Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα συνεπενδύσεων σε εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, family offices και business angels», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Laurentiu Ghenciu, Chief Business Officer της SeedBlink.