Skip to main content

Στρατηγική Green Commerce από τα Public

Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας

Περισσότερους από 10 τόνους χαρτί έχουν εξοικονομήσει μέχρι τώρα τα Public ακολουθώντας τη στρατηγική του Πράσινου Εμπορίου. Όπως τονίζεται από τον όμιλο στόχος είναι τα καταστήματα του δικτύου να είναι μηδενικών απορριμμάτων. Παράλληλη επιδίωξη είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η  συγκεκριμένη στρατηγική περιλαμβάνει σειρά δράσεων φιλικών προς το περιβάλλον, που αφορούν τόσο την εταιρεία όσο και τους καταναλωτές, με τη διάθεση συσκευών υψηλής ενεργειακή κλάσης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη διαμόρφωση ενός πράσινου σπιτιού. Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν ανακατασκευασμένες (refurbished) συσκευές  μειώνοντας έτσι το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα μέσω της iRepair, η διάρκεια ζωής των συσκευών παρατείνεται, συμβάλλοντας στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.  Αντίστοιχα υπάρχουν ειδικές δράσεις συλλογής μεταχειρισμένων βιβλίων ή gadgets, δίνοντας δεύτερη ζωή σε προϊόντα και συμβάλλοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο στο έργο κοινωνικών φορέων για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων.

Όσον αφορά την εφαρμογή της πράσινης στρατηγικής στο δίκτυο της εταιρείας, η νέα υπηρεσία locker pick up 24/7 που υλοποιείται μέσω της Box Now προσφέρει 24ωρη παραλαβή από locker σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά, καθώς με τη χρήση των lockers, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε αποστολής μειώνεται. Τα Public συνεργασία με την Polygreen, μετέτρεψαν το πρότυπο κατάστημα στο Σύνταγμα στο πρώτο zero waste στη χώρα, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα ρεύματα μείωσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Επιπλέον, περισσότερα από 55 καταστήματά της εταιρείας αξιοποιούν πλέον ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, σε συνεργασία με την Protergia, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις εκπομπές CO2 στη λειτουργία τους.

Στα καταστήματα εφαρμόζεται η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικής απόδειξης για όσους το επιθυμούν, ξεπερνώντας ήδη το 50% των συνολικών συναλλαγών και έχοντας εξοικονομήσει 10 τόνους χαρτί. Η έκδοση ηλεκτρονικής απόδειξης πραγματοποιείται μέσω της λύσης e-INVOICING, η παραλαβή της απόδειξης γίνεται με ένα e-mail, προσφέροντας διττό όφελος στον πελάτη: επιταχύνει τη διαδικασία εξυπηρέτησης με δυνατότητα check-out εκτός ουράς και διευκολύνει την προσωπική ψηφιακή αρχειοθέτηση των αποδείξεων.

Να σημειωθεί πως τα κεντρικά γραφεία των Public στεγάζονται σε ένα μοναδικής αισθητικής κτήριο, κατασκευασμένο με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά προσφέροντας ένα σύγχρονο, βιώσιμο και αναβαθμισμένο περιβάλλον εργασίας. Να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις της μητρικής Terra Nord επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό και αερισμό, ενώ εξασφαλίζουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Στο κτήριο λειτουργούν 9 σταθμοί ανακύκλωσης καθώς και βιολογικός καθαρισμός, ενώ γίνεται εκτενής χρήση φυσικού αερίου. Επιπλέον  διατίθενται θέσεις για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και θέσεις στάθμευσης και φύλαξης ποδηλάτων, προσφέροντας στα μέλη της εταιρείας τη δυνατότητα να περιορίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.