Skip to main content

Δρομολογημένες επενδύσεις 100 εκατ. από την Trastor

Στις αγορές νέων ακινήτων περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς η οποία κατέχει το 98,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor.

Στο επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ κινούνται οι δρομολογημένες επενδύσεις της Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) για την αγορά νέων και την ανακαίνιση υφιστάμενων ακινήτων της.

Θα χρηματοδοτηθούν από το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ), των 55 εκατ. που θα εκδώσει η ΑΕΕΑΠ και θα καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς (σχετική απόφαση έλαβε η γενική συνέλευση των μετόχων της την περασμένη Παρασκευή) και άλλες γραμμές χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει η διοίκηση της εταιρείας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τάσο Καζίνο.

Στις αγορές νέων ακινήτων περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς η οποία κατέχει το 98,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor, έπειτα από την αποχώρηση της Varde Partners και της δημόσιας πρότασης που ακολούθησε στη διάρκεια του 2022.

Βάσει εκτίμησης της διοίκησης η ΑΕΕΑΠ θα αγοράσει ακίνητα της Πειραιώς συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ. Για τα πρώτα τρία, συνολικής αξίας 10,4 εκατ., δόθηκε ήδη το πράσινο φως από τους μετόχους κατά την προαναφερόμενη γενική συνέλευση.

Πρόκειται ειδικότερα για πολυώροφο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Κοραή αρ. 5 στην Αθήνα, (έναντι τιμήματος 7,540 εκατ.) με κύριο μισθωτή την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Resolute, πολυώροφο κτήριο καταστημάτων και γραφείων, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου αρ. 47, στο Χαλάνδρι Αττικής, (1,310 εκατ.) με μισθωτή την Avis και ενός επαγγελματικού κτηρίου, επί της οδού Σταυρού – Παιανίας αρ. 165 στην Παιανία (1,550 εκατ.) επίσης με μισθωτή την Avis.

Οι δρομολογημένες ενεργειακές αναβαθμίσεις αφορούν το συγκρότημα γραφειακών χώρων Σωρού 18 – 20 και Αμαρουσίου Χαλανδρίου στο Μαρούσι, το οποίο είναι μισθωμένο στην Bayer Ελλάς και την Φουρλής, καθώς και τα γραφεία στη Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από την αμερικάνικη πρεσβεία με μισθωτή την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Trastor σχεδιάζει παράλληλα να ξεκινήσει και την κατασκευή νέων γραφείων (6.000 τ.μ.) σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της στο Μαρούσι και με αυτή την επένδυση εισέρχεται στο development.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης της Trastor οι προαναφερόμενες ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και η κατασκευή γραφειακών χώρων θα κοστίσουν περί τα 27 εκατ. ευρώ.

Επίσης, βάσει εκτιμήσεων, η Trastor θα διανέμει μέρισμα το 2023 για τη χρήση του 2022, ενώ όπως επανέλαβε η διοίκησή της στο περιθώριο της συνέλευσης την Παρασκευή δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου από το χρηματιστήριο και συνακόλουθα αλλαγής της νομικής μορφής της εταιρείας.

Η ελάχιστη πλέον διασπορά στη μετοχή της προβληματίζει, ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι ο μέτοχος θα προβεί σε πώληση μετοχών του στην ΑΕΕΑΠ εφόσον υπάρξει ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον και προς το παρόν επικεντρώνεται στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας το οποίο στο τέλος του 2022 ήταν συνολικής αξίας περίπου 390 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την συγκυρία η Trastor επικεντρώνεται σε γραφεία και αποθήκες. Κατά την τρέχουσα χρήση θα εξεταστεί αν η δραστηριότητά της θα επεκταθεί και σε τρίτη κατηγορία ακινήτων επιλέγοντας μεταξύ των ξενοδοχείων και των κατοικιών.