Skip to main content

Σε logistics και γραφεία εστιάζουν οι μεγάλες ΑΕΕΑΠ

Τη μικρότερη δυνατή επιρροή από την ενεργειακή κρίση αναζητά γενικότερα το real estate.

Logistics και γραφεία κυριαρχούν στις πρόσφατες επενδύσεις των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) και ενώ γενικότερα το real estate αναζητεί διεξόδους για να επηρεαστεί το λιγότερο δυνατό από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Η μεγαλύτερη εξαγορά που πραγματοποιήθηκε τελευταία από ΑΕΕΑΠ αφορά δύο γραφειακούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, επί της οδού Αμαλίας 12-14, συνολικής επιφάνειας περίπου 9 χιλ. τ.μ. μισθωμένων στο υπουργείο Τουρισμού.

Πρόκειται για ακίνητα που στη γλώσσα της κτηματαγοράς αποκαλούνται trophy (βραβεία) καθώς μεταξύ άλλων βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή περιοχή. Πωλητής ήταν το Ίδρυμα Ωνάση και αγοράστηκαν από την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, έναντι τιμήματος 49 εκατ. ευρώ με εύλογη αξία κατά την ημερομηνία της απόκτησης, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που πραγματοποίησαν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές, σε 47,8 εκατ. ευρώ.

Η Prodea προσδοκά σημαντική υπεραξία από την αγορά αυτή και παράλληλα βρίσκεται κοντά στην απόκτηση ενός ακόμα γραφειακού χώρου, αυτή τη φορά στα Βόρεια Προάστια.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση (Assets Under Management – AUM) της Prodea ήταν 2.692,8 δις. (31 Δεκεμβρίου 2021: 2.455,3 εκατ.) και σύμφωνα με τη διοίκηση της συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Βασική στρατηγική της εταιρείας είναι η αλλαγή τόσο της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (με έμφαση στα αειφόρα ακίνητα, τις εμπορικές αποθήκες και, επιλεκτικά, στον κλάδο της κατοικίας) όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων.

Στον τομέα των οικιστικών η Prodea έχει αποκτήσει δέκα οικιστικά οικόπεδα σε περιοχές όπως το Ελληνικό, η Νέα Ερυθραία, η Πολιτεία, η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και η Κυψέλη, και ένα υφιστάμενο, πλήρως μισθωμένο κτήριο κατοικιών στην Καλλιθέα. Τον προηγούμενο μήνα στο μεταξύ ίδρυσε μια νέα θυγατρική 100% υπό την ονομασία «Σύγχρονο Κατοικείν Μονοπρόσωπη Α.Ε.» με αντικείμενο την απόκτηση οικοπέδων για ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων προς πώληση.

Αναφορικά με τον στόχο της Prodea να αυξήσει τη διασπορά των μετοχών της, τουλάχιστον σε ποσοστό 15%, πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει η πώληση μικρών πακέτων μετοχών, συνολικά κοντά στο 2,7%, με βάση την Εσωτερική Λογιστική Αξία (NAV) με την προσπάθεια να συνεχίζεται.

Στην απόκτηση τριών οικοπέδων συνολικής έκτασης 21.046 τ.μ. στη θέση Μελίσσια στον Ασπρόπυργο Αττικής προχώρησε πριν λίγες μέρες Trastor ΑΕΕΑΠ, έναντι τιμήματος 2,1 εκατ. ευρώ. Εφάπτονται υφιστάμενων ιδιοκτησιών logistics της εταιρείας με τη διοίκησή της να επισημαίνει πως με την εν λόγω επένδυση ολοκληρώνει μία σειρά στοχευμένων επενδύσεων προς τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα συγκροτήματα αποθηκών ξηρού και ψυχρού φορτίου.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλιο η εξαγορά δύο αυτοτελών εμπορικών αποθηκών, συνολικής επιφάνειας 17.708 τ.μ. στον Ασπροπύργο Αττικής, πλήρως μισθωμένων σε πολυεθνικές εταιρείες, έναντι συνολικού τιμήματος 12,950 εκατ. ευρώ. Με τις αποθήκες αυτές η Trastor αύξησε το αποτύπωμα της σε 100,000 τ.μ. σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων, τοποθετημένων στην καλύτερη ζώνη συγκέντρωσης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Όπως εκτιμά η διοίκηση της Trastor το περιβάλλον της εκτεταμένης αβεβαιότητας που διανύουμε και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των αγαθών και του μεταφορικού κόστους, επισπεύδουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν επέλθει στη δομή του ρόλου των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η επίτευξη της μέγιστης αποδοτικότητας σε όρους κόστους/χρόνου στα κανάλια διανομής και η αναζήτηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας, οδηγεί αναμφίβολα, στη συνεχή ανάπτυξη της εξωτερικής ανάθεσης διαχείρισης όγκου των εμπορευμάτων μέσω 3PL παρόχων και στην αύξηση της ζήτησης για αποθηκευτικούς χώρους.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (6μηνο) το χαρτοφυλάκιο της Trastor είναι συνολικής αξίας 372,3 εκατ. ευρώ.

Σε περιοχές και κατηγορίες ακινήτων (εμπορικά ακίνητα όπως ενδεικτικά κέντρα αποθήκευσης και διανομής, σούπερ μάρκετ κλπ.) για τα οποία αναμένεται επαρκής ζήτηση και εμπορικότητα τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προβλέψεις, επενδύει η Premia Poperties η οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου διέθετε χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 181,3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει περαιτέρω ισχυροποίηση στους βασικούς κλάδους ενδιαφέροντος της όπως logistics, εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και κτήρια κοινωνικών υποδομών, ενώ παράλληλα εισέρχεται με προσεκτικά βήματα σε νέους κλάδους, όπως σηματοδοτούν οι δύο τελευταίες συναλλαγές της που αφορούν τα ακίνητα της Μπουτάρης και το Athens Heart, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει σε συγκρότημα γραφειακών χώρων.

Η πιο πρόσφατη επένδυση που ανακοίνωσε η Premia αφορούσε βιομηχανικό κτήριο συνολικής επιφάνειας 5.236 τ.μ. επί οικοπέδου 6.480 τ.μ., στο Κρυονέρι Αττικής, με τίμημα 2,1 εκατ. ευρώ. Είναι μισθωμένο στο σύνολό του στην Ματσούκης Γραφικές Τέχνες Α.Ε. μέχρι και το έτος 2030.

Η Premia συμμετέχει παράλληλα στο project  Skyline της Alpha Bank, μαζί με τη Dimand, το οποίο εκτός απρόοπτου θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών συνολικής αξίας 465 εκατ. ευρώ διέθετε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η Noval ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο, ενώ η πιο πρόσφατη εξαγορά της αφορούσε δύο ακίνητα στο Μαρούσι. Το πρώτο είναι οικόπεδο επιφάνειας 1.543 τ.μ., επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 43, στο οποίο υπάρχει διώροφο κτήριο (υπόγειο, ισόγειο και Α΄ όροφος) συνολικής δομημένης επιφάνειας 945 τ.μ. και το δεύτερο αδόμητο οικόπεδο επιφάνειας 1.093 τ.μ., επί της συμβολής των οδών Φραγκοκκλησιάς και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Τα δύο όμορα ακίνητα που αγοράστηκαν έναντι τιμήματος 2,426 εκατ. ευρώ θα συνενωθούν για να σχηματίσουν ένα ενιαίο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.636 τ.μ. στο οποίο η Noval προγραμματίζει την ανάπτυξη σύγχρονου κτηρίου γραφείων με πιστοποίηση κατά LEED.

Δύο οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 11.060 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής είναι η πιο πρόσφατη εξαγορά της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ. Είναι όμορα στο Logistics Park το οποίο αναπτύσσει η  BriQ στην θέση «Ήμερος Τόπος» στο οποίο μέχρι σήμερα έχει επενδύσει 20 εκατ. ευρώ. Με την αγορά αυτή έχει πλέον στην ιδιοκτησία της ενιαία έκταση συνολικής επιφάνειας 114 στρεμμάτων. Το χαρτοφυλάκιο της Briq συμπεριλαμβανομένων των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων είναι συνολικής αξίας 130,5 εκατ. ευρώ (στοιχεία 9μήνου).