Skip to main content

Έξι προσφορές στον διαγωνισμό για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα

Το έργο θεωρείται σημαντικό για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τη δυναμική στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ.

Έξι προσφορές συγκέντρωσε η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) για τον φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 550 MW, προϋπολογισμού 216 εκατ., με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι την μεγαλύτερη έκπτωση έδωσε η ΓΕΚ Τέρνα.

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν επίσης οι Άβαξ, Άκτωρ (Όμιλος Ελλάκτωρ), Όμιλος Μυτιληναίου, RESINVEST και CMEC – S Europe, ωστόσο, εκτός απρόοπτου, το έργο θα κατασκευάσει η ΓΕΚ Τέρνα με την έκπτωση που παρείχε να κινείται σε διψήφιο ποσοστό.

Ειδικότερο το έργο αφορά στη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθειες (πλην των Φ/Β πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού συνολικής ονομαστικής ισχύος 550MW, εντός του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαϊδα των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τα έργα σύνδεσης αυτού με το σύστημα.

Το εν λόγω έργο θεωρείται σημαντικό για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τη δυναμική στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, καθώς η ολοκλήρωσή του συνιστά ορόσημο για το επιχειρηματικό σχέδιο που προβλέπει ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.

Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού είναι 22 μήνες, και η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή της είναι 48 μήνες.

Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΗ την περίοδο αυτή βρίσκονται υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 355 MW, εκ των οποίων τα 290 MW θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, υπερδιπλασιάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου που ανέρχεται σήμερα στα 250 MW.