Skip to main content

«Πράσινο φως» για το deal μεταξύ Ελλάκτωρ – Motor Oil

Το τελικό τίμημα της συναλλαγής σε όρους enterprise value, οριστικοποιήθηκε σε 994,1 εκατ. και στη νέα εταιρεία που θα ιδρυθεί η Ελλάκτωρ θα έχει ποσοστό 25% και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη 75%.

Στην ολοκλήρωσή της βαδίζει η συμφωνία μεταξύ των Ομίλων, Ελλάκτωρ και Βαρδινογιάννη, για την απόκτηση από τον δεύτερο της δραστηριότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του πρώτου και τη δημιουργία νέας εταιρείας.

Το τελικό τίμημα της συναλλαγής σε όρους enterprise value, οριστικοποιήθηκε σε 994,1 εκατ. και στη νέα εταιρεία που θα ιδρυθεί η Ελλάκτωρ θα έχει ποσοστό 25% και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη 75%.

Ειδικότερα, χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία με την επωνυμία «Motor OIL Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε.», 100% θυγατρική εταιρεία της «Μοτορ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.», επί της δραστηριότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η οποία τελεί επί του παρόντος υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Ελλάκτωρ.

Η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: Ιδρύεται η SpinCo στην οποία η Ελλάκτωρ μετέχει με 100%. Στη συνέχεια η More και η Ελλακτωρ θα συστήσουν από κοινού μια νέα Ανώνυμη Εταιρεία, (HoldCo) στην οποία η Ελλακτωρ θα μετέχει με 25% και η More με 75%.

Η More θα καλύψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της HoldCo με μετρητά και η Ελλακτωρ με εισφορά σε είδος κατά προσέγγιση 14% (το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής) των μετοχών της στη SpinCo.

Παράλληλα, η Ελλακτωρ θα πωλήσει και θα μεταβιβάσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της στη SpinCo λαμβάνοντας τίμημα σε μετρητά. Η αξία του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου (Equity Value) της SpinCo έχει καθορισθεί σε 794,5 εκατ. και σε όρους enterprise value όπως προαναφέραμε διαμορφώθηκε σε 994,1 εκατ. ευρώ.

Η HoldCo, με την ολοκλήρωση των ως άνω μεταβιβάσεων θα συγχωνευθεί με τη SpinCo διά της απορρόφησής της από την τελευταία.

Σημειώνεται ότι στις 29 Νοεμβρίου συνεδριάζει η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ με μοναδικό θέμα την έγκριση της διάσπασης της εταιρείας με απόσχιση του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σύσταση νέας εταιρείας.

Έργα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Τα έργα του Ομίλου Ελλάκτωρ σε λειτουργία στον κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι συνολικά 26 και αντιστοιχούν σε 493,35 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Πιο συγκεκριμένα, είναι τα ακόλουθα:

  • 24 αιολικά πάρκα, τα οποία εντοπίζονται σε όλη την ελληνική επικράτεια και αντιστοιχούν σε 486,40 MW εγκατεστημένης ισχύος.
  • Ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΣ) συνολικής ισχύος 4,95 MW, ο οποίος είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στη θέση «Στόμια – Ρέμα Σμιξιώτικο», στο Δήμο Γρεβενών του Νομού Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
  • Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός Λεκάνα συνολικής ισχύος 2,00 MW, ο οποίος είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στην θέση «Λεκάνα» του Δήμου Άργους – Μυκηνών, στο Νομό Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Παράλληλα σε διάφορα στάδια περιβαλλοντικής αδειοδότησης βρίσκονται 1.505,40 ΜW έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο Αιολικά Πάρκα, αλλά και Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς, Υδροηλεκτρικά έργα, και Σταθμούς Αποθήκευσης.

Η Ελλάκτωρ εισήλθε στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2001. Η Ελλάκτωρ, η μητρική εταιρεία του Ομίλου, μετά τη συγχώνευση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος (πρώην θυγατρική του Ομίλου) αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα του Ομίλου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο Όμιλος Ελλάκτωρ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα και τα έργα του επεκτείνονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, από την Θράκη έως την Λακωνία και από την Κεφαλονιά ως τη Λέσβο, αξιοποιώντας το σημαντικό ενεργειακό δυναμικό της χώρας σε ΑΠΕ.

Το 2021 ο κύκλος εργασιών του κλάδου ήταν 105,7 εκατ.  και τα EBITDA 84,4 εκατ. ευρώ.