Skip to main content

Dimand: «Τρέχουν» 18 επενδυτικά έργα αξίας 666 εκατ. ευρώ

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Χαρτοφυλάκιο με 18 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, συνολικής εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης (GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους περίπου 666 εκατ. ευρώ διαθέτει η Dimand.

Με βάση την οικονομική έκθεσή της για το πρώτο εξάμηνο του 2022 το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτές χρήσεις σε αστικές περιοχές (κυρίως Αθήνα).

Ο κύκλος εργασιών της Dimand στο 6μηνο ανήλθε σε 4,060 εκατ. από 2,598 εκατ. κατά την προηγούμενη χρήση, αυξημένος 56%, εξέλιξη που αποδίδεται  στην αύξηση των εσόδων από παροχή υπηρεσιών διαχείρισης επένδυσης (Project Management), η οποία αποτελεί κύρια δραστηριότητα σε επίπεδο μητρικής εταιρείας.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,089 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,829 εκατ. Η σημαντική αύξηση των κερδών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο καθαρό κέρδος από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία (8,039 εκατ. έναντι καθαρής ζημίας 2,289 εκατ. την προηγούμενη περίοδο). Το τελικό αποτέλεσμα (μετά από φόρους) ήταν ζημιά 211 χιλ. ευρώ από ζημιά 4,8 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός της Dimand στο τέλος Ιουνίου ήταν 81,155 εκατ. ευρώ (έναντι 59,1 εκατ. πέρσι το ίδιο διάστημα) και τα ταμειακά διαθέσιμα 6,3 εκατ. έναντι 19,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας η πορεία των επενδύσεων και εργασιών του Ομίλου  για το β’ εξάμηνο του 2022 προβλέπεται θετική.

Όπως επισημαίνεται έπειτα από την επιτυχή δημόσια προσφορά, τη βελτίωση της κεφαλαιακής του διάρθρωσης, αλλά και τη διεύρυνση της στρατηγικής του συνεργασίας με την European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) καθώς και των επιμέρους συνεργασιών του με εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές, προσβλέπει στην εφαρμογή της επιχειρηματικής του στρατηγικής με την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος και την επέκταση του χαρτοφυλάκιο του.

Πιο συγκεκριμένα η Dimand προσβλέπει, στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης και την έναρξη εκμετάλλευσης επενδυτικών και μη ακινήτων της (ενδεικτικά κτίρια γραφείων Kaizen κλπ.), στην αγορά ή και μακροχρόνια μίσθωση – παραχώρηση, ανάπτυξη και αξιοποίηση – εκμετάλλευση νέων ακινήτων (ενδεικτικά ακινήτων στο Δήμο Αθηναίων, στο Δήμο Αμαρουσίου, στη Θεσσαλονίκη κλπ.), στην επίτευξη συμφωνιών για την πώληση ακινήτων ή και συμμετοχών (ενδεικτικά υπό ανέγερση έργων στην Αθήνα, στο Μαρούσι, στην Παιανία Αττικής, στη Θεσσαλονίκη κλπ.), στην διεκδίκηση μέσω δημοσίων διαγωνισμών, ανάπτυξη, λειτουργία και εκμετάλλευση ακινήτων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) σε συνεργασία με επώνυμες τεχνικές εταιρείες (ενδεικτικά του Σ.Δ.Ι.Τ για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στη Αθήνα, ΣΔΙΤ Γενικής Γραμματείας Υποδομών).