Skip to main content

Χωρίς τίτλο – mail Τέτης 11 Σεπ 2022, 9:50 μ.μ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Κορυφαία θέση ανάμεσα στις εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών περί τα ακίνητα επιδιώκει να κατακτήσει η Άλφα Αστικά Ακίνητα, (ΑΑΑ) αξιοποιώντας τις ευκαιρίες στην αγορά του real estate. 

Αλλάζει μορφή πουλώντας το χαρτοφυλάκιό της, έναντι συνολικού τιμήματος 43 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Alpha Bank για το project Skyline, τη δημιουργία δηλαδή μιας νέας εταιρείας στην οποία θα συμμετέχουν η προαναφερόμενη τράπεζα με ποσοστό 35% και με 65% η κοινοπραξία των Dimand, Premia ΑΕΕΑΠ και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Οι αποφάσεις για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα ελήφθησαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα βήμα για να προχωρήσει το project Skyline, που αφορά ακίνητα και όχι δάνεια.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΑΑ, Ιωάννης Γκάνος, μιλώντας στους μετόχους η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας που θα επιδιώξει να αναλάβει εργασίες και από τρίτους φορείς. 

Πεδίο δράσης της, σύμφωνα με τον κ. Γκάνο, θα αποτελέσει, εκτός από τη διαχείριση των περίπου 500 ακινήτων του project Skyline και αυτών της Alpha Bank: 

Η διαχείριση των ρευστοποιημένων εξασφαλίσεων που ανακτώνται από τις ίδιες τις τράπεζες ή τις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Οι τομείς εκτιμήσεως ακινήτων, τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 

Τα μεγάλα έργα ανάπλασης όπως ενδεικτικά η Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού, καθώς και σημαντικός αριθμός έργων Συμπράξεως Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τα οποία θα υποστηριχθούν από τους τομείς αναπτύξεως κτηρίων και τεχνικής υποστήριξης. 

Η λειτουργία του θεσμού του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων στο πλαίσιο προγραμμάτων που έχουν στόχο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κρατικών φορέων.

Παράλληλα η ΑΑΑ εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη των πληροφοριακών της συστημάτων με στόχο την βελτιωμένη και αποδοτικότερη διαχείριση των ακινήτων και αναμένεται να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση δεδομένων της αγοράς ακινήτων και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων ανάλυσης και μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων, ενώ θα δώσει έμφαση στη διενέργεια ερευνών αναλύσεως των κατά τόπους αγορών ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάνο η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει την καλή της πορεία με μεγάλο όγκο συναλλαγών (στο περιθώριο της συνέλευσης έκανε λόγο για συναλλαγές 2 δις. πέρσι και 1 δις. φέτος μέχρι σήμερα) υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα αντιμετωπιστούν επιτυχώς και εγκαίρως οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης ώστε να μην επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Σημειώνεται ότι παράλληλα η ΑΑΑ έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Chardash Trading E.O.O.D. που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της, ως μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, ακίνητο το οποίο βρίσκεται στη Σόφια Βουλγαρίας, προς την Alpha Group Real Estate LIM, εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank, έναντι τιμήματος 19,6 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία για το project Skyline αναμένεται να υπογραφεί έως το τέλος του έτους. Μεταξύ των περίπου 50 assets του Skyline που αφορούν εμπορικά ακίνητα – πρώτης κατηγορίας, ιδιοκτησία της Alpha Bank, περιλαμβάνονται το γραφειακό συγκρότημα στη γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους (πρώην κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας) περίπου 30 χιλ. τ.μ., κτήριο 10 χιλ. τ.μ. στην πλατεία Κοραή, ακίνητο στο Κολωνάκι στην οδό Μέρλιν και στη Θεσσαλονίκη στην οδό Τσιμισκή.    

Εκτιμάται στο μεταξύ ότι το επόμενο βήμα θα είναι η έξοδος της ΑΑΑ από το Χρηματιστήριο χωρίς πάντως να ανακοινωθεί κάτι σχετικό στη γενική συνέλευση των μετόχων την περασμένη Παρασκευή. Η Alpha Bank κατέχει το 89,77% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η γενική συνέλευση της ΑΑΑ ενέκρινε επίσης τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 47,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 3,42 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος ορίστηκε η Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.