Skip to main content

Wind-Nova έδωσαν «ώθηση» στη United

Της Τέτης Ηγουμενίδη, 
[email protected]

To 31% των συνολικών εσόδων και το 26% των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών μετά τις μισθώσεις (EBITDAal) συνεισέφεραν στην United Group οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες Wind – Nova, το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η τηλεπικοινωνιακή – περιεχομένου εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners, κατά το εξεταζόμενο διάστημα ενίσχυσε τα έσοδα και τα λειτουργικά της κέρδη, κυρίως λόγω της οργανικής ανάπτυξής της, με τη μεγαλύτερη εξαγορά να είναι αυτή της Wind, και παράλληλα εμφανίζει σημαντική αύξηση των υποχρεώσεών της (ομολογιακά δάνεια και μισθώσεις).

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε χθες η United για το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Wind είχε έσοδα 282,5 εκατ. (το 22% των συνολικών της United) και EBITDAal 81 εκατ. (18% του Group). Η Nova είχε έσοδα 118,9 εκατ. μειωμένα 3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο πέρσι (9% των συνολικών της United) και EBITDAal 35,2 εκατ. (8% των συνολικών του Group).

Το μικτό μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) για την Wind το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 23,5 ευρώ (μόνον για την κινητή ήταν 12 ευρώ) και για την Nova παρέμεινε σταθερό στα 18 ευρώ.

Όπως έχει ανακοινωθεί η συγχώνευση των Wind – Nova θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους με τη νέα εταιρεία που θα προκύψει να διατηρεί το brand, Nova.

Αναλυτικότερα, η United Group το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε αύξηση εσόδων 39% (1.267,6 εκατ. έναντι 910,9 εκατ.) και λειτουργικών κερδών μετά τις μισθώσεις (EBITDAal) 29% (444,9 εκατ. έναντι 343,9 εκατ. ευρώ). Σημαντικά αυξημένες ήταν οι ζημιές (πριν από φόρους) που διαμορφώθηκαν σε 62 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 70,9 εκατ. έναντι 15,7 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως στις εξαγορές της Wind Hellas και της Optima Telekom, και συνακόλουθα στην οργανική ανάπτυξη της συνδρομητικής βάσης και οι αυξημένες ζημιές στην αύξηση των χρηματοοικονομικών δαπανών και στα κόστη απόκτησης νέων εταιρειών.

Οι Μονάδες Παραγωγής Εσόδων της United (RGUs – Revenue Generating Unit, δηλαδή οι μεμονωμένοι συνδρομητές υπηρεσιών που δημιουργούν επαναλαμβανόμενα έσοδα για μια εταιρεία) το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν 37% στις 15,384 εκατ. με κινητήρια δύναμη την Wind.

Η Wind εμφανίζεται να συνεισφέρει στο Group 3,589 εκατ. RGUs και η Nova 1,382 εκατ. (ετήσια ανάπτυξη για την τελευταία 1%).

Ο όμιλος United στο τέλος του περασμένου Ιουνίου είχε συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 5,6 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με ένα χρόνο πριν που ήταν 3,8 δις. ευρώ. Εξ αυτών 4,5 δις. ευρώ αφορούν ομόλογα, έναντι 3,2 δις. ευρώ πέρσι στο τέλος Ιουνίου, ενώ 0,5 δις. ήταν οι μισθωτικές υποχρεώσεις (έναντι 0,2 δις. ευρώ).

Στην σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων συνέβαλαν τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 980 εκατ. ευρώ (σε δύο δόσεις η πρώτη 500 εκατ. με επιτόκιο 5,561% και η δεύτερη 480 εκατ. με επιτόκιο 5,207%) που εξέδωσε τον Ιανουάριο για να χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων την εξαγορά της Wind.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της United εμφανίζονται αυξημένες 21% στα 311,9 εκατ.  έναντι 258,1 εκατ. ευρώ. Η Wind καταγράφει κεφαλαιουχικές δαπάνες 70 εκατ. και η Nova 32,9 εκατ. μειωμένες 4% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο πέρσι που ήταν 34,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις χαμηλότερες επενδύσεις σε τηλεοπτικό περιεχόμενο (δικαιώματα αθλητικών μεταδόσεων).