Skip to main content

Prodea: 200 εκατ. σε οικιστικές αναπτύξεις

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Επενδύσεις σε οικιστικές αναπτύξεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα εξαγόρασε πέντε εταιρείες στις οποίες ανήκουν εννέα οικόπεδα και ένα κτήριο κατοικιών πλήρως μισθωμένο, με σκοπό την ανάπτυξη οικιστικού προϊόντος προς πώληση (Build to Sell – BtS) και μίσθωση (Built to Rent – BtR).

Πρόκειται για ένα τμήμα των επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ. Όπως έχει αναφέρει η διοίκησή της το διάστημα αυτό εργάζεται με βάση έναν προγραμματισμό (pipe line) που περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ακινήτων (εκτός από οικιστικά, γραφεία, αποθήκες, τουριστικά και ειδικά κτήρια) συνολικής αξίας, 790 εκατ. ευρώ. Περίπου για τα μισά του χαρτοφυλακίου αυτού έχει συνάψει συμφωνίες.

Αναλυτικότερα, όσο αφορά τα οικιστικά, το χαρτοφυλάκιο BtS περιλαμβάνει 4 οικοπεδικές εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας περίπου 7.000 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας περίπου 7.000 τ.μ.. Βρίσκονται στις περιοχές: Νέα Ερυθραία, Πολιτεία, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι. Η Prodea θα αναπτύξει και στη συνέχεια θα πουλήσει το τελικό προϊόν.

Το χαρτοφυλάκιο BtR περιλαμβάνει 5 οικοπεδικές εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.700 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας περίπου 5.500 τ.μ., καθώς και ένα πλήρως μισθωμένο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ., το οποίο διαθέτει 24 διαμερίσματα. Η Prodea θα αναπτύξει και θα μισθώσει το τελικό προϊόν, τεστάροντας ουσιαστικά μια, ακόμα νέα, για τη χώρα μας αγορά.

Για τα προαναφερόμενα έργα, εκτιμώμενης επένδυσης 45 εκατ. ευρώ, η ΑΕΕΑΠ συνεργάζεται με έμπειρη ομάδα ειδικών με τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη, πώληση και διαχείριση οικιστικών projects.

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνεται επίσης οικόπεδο στην περιοχή του Ελληνικού, επιφάνειας 2.500 τ.μ., στο οποίο δρομολογείται η ανάπτυξη διαμερισμάτων (2.800 τ.μ.).

Η επιδιωκόμενη απόδοση για την Prodea είναι 7%.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΕΕΑΠ, Αριστοτέλη Καρυτινού, στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης προχθές το βράδυ, η αγορά των επενδυτικών ακινήτων δύσκολα θα επηρεαστεί από τις συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα συγκυρία και αυτό γιατί συνεχίζει να λείπει προϊόν.

Αναφορικά με το κόστος χρήματος σημείωσε ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν κατά βάση τις μεγάλες εταιρείες, όσες έχουν ικανή πιστοληπτική ικανότητα, μεταξύ των οποίων είναι και ΑΕΕΑΠ στις οποίες προσφέρουν καλούς όρους. Ο ίδιος δεν θεωρεί δεδομένη μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων στην Ευρώπη, επισημαίνει ωστόσο ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, θα οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων και ύφεση.

Στον σχεδιασμό της Prodea, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνεται και η αύξηση της διασποράς της μετοχής της. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να προχωρήσει σε ιδιωτική τοποθέτηση με τους βασικούς της μετόχους να διαθέτουν 10% με 15% του συνολικού της μετοχικού κεφαλαίου σε θεσμικούς επενδυτές και family offices, ελληνικών κατά βάση συμφερόντων.

Η κίνηση αυτή πιθανότατα να εξελιχθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές του Φθινοπώρου. Σημειώνεται ότι με βάση την εσωτερική αξία της εταιρείας (NAV) – 1.414 εκατ. ευρώ (31η Δεκεμβρίου 2021) ένα 10% αντιστοιχεί σε 140 εκατ. ευρώ.