Skip to main content

Κινητοποίηση για τη ΛΑΡΚΟ – Να αποσυρθεί η τροπολογία της κυβέρνησης, ζητούν οι εργαζόμενοι

Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για αύριο Τρίτη 14/6/2022 έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο με την τροπολογία που πέρασε την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση και ουσιαστικά, όπως λένε οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, ανοίγει το δρόμο των απολύσεων για το σύνολο των εργαζομένων της ελληνικής εξορυκτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση «το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις εργολαβίες, δεκάδων αυτοαπασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικροεργολάβων έργου, δεκάδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής». Αίτημα των εργαζομένων να αποσυρθεί η τροπολογία.

Στον πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τίθεται η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «το σχέδιο εκχώρησης σε ημέτερους της στρατηγικότερης και εμβληματικής δημόσιας μεταλλευτικής επιχείρησης συνεχίζεται με την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε, όπου ουσιαστικά απολύει έως τον Αύγουστο όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Εμπόδιο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, ο σχεδόν τρίχρονος αγώνας των εργαζομένων της για την ακύρωση του σχεδίου εκχώρησης της στρατηγικής αυτής εταιρείας». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι της ΛΑΡΚΟ, μεταξύ άλλων, έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται στις 17 Ιούνη ώστε να μην προχωρήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων και η εκχώρηση της εταιρείας με τους όρους που οι ημέτεροι της κυβέρνησης απαιτούν».

Συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων» τονίζοντας πως «η ειδική διαχείριση έδωσε τελεσίγραφο ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ». 

Σύμφωνα με του γνώστες του χώρου η  ΛΑΡΚΟ είναι ο μοναδικός παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ε.Ε.27, κατέχει τα μοναδικά αποθέματα νικελίου-κοβαλτίου στην Ε.Ε.27, έχει αποθέματα κατάλληλα για το πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο της (περιεκτικότητα τροφοδοσίας 0.9% Νi) για τα επόμενα 20 χρόνια και έχει δικό της λιμάνι στη Λάρυμνα.