Skip to main content

Στρατηγική κίνηση από τη Lamda

Της Τέτης Ηγουμενίδη, 
[email protected]

Τον απόλυτο έλεγχο των υφιστάμενων εμπορικών της κέντρων αποκτά η Lamda Development με την εξαγορά του 31,7% της Värde Partners στη Lamda Malls, ιδιοκτήτρια των Golden Hall στην Αθήνα και του Med Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Η Lamda υπέγραψε στις 20.05.2022 δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού στη θυγατρική της, έναντι τιμήματος 109 εκατ. σε μετρητά. 

Το ποσό αυτό παραπέμπει σε ένα premium της τάξεως του 8%, σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού (net asset value) της Lamda Malls η οποία με βάση τα στοιχεία  τέλος 2021 ήταν 318 εκατ. ευρώ (με το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό της Värde στα 101 εκατ.). 

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022, με την ολοκλήρωση των συμβατικών προϋποθέσεων που αφορούν κυρίως τις εγκρίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.

H αμερικάνικη εταιρεία πραγματοποιεί έξοδο με όφελος περί τα 47,7 εκατ. καθώς πριν πέντε χρόνια (4.3.2017) αγόρασε τη συμμετοχή της στην Lamda Malls έναντι τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Värde έχει αποχωρήσει και από την Trastor ΑΕΕΑΠ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου, «η εξαγορά αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εταιρείας η οποία περιλαμβάνει: Τη συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων, καθώς και των νέων, υπό ανάπτυξη στο Ελληνικό, κάτω από ένα διακριτό και ανεξάρτητο λειτουργικά όχημα και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης στο κλάδο των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, με την πιθανή εξαγορά και άλλων ποιοτικών εμπορικών ακινήτων, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.»

Ο κ. Αθανασίου στο περιθώριο της παρουσίασης The Ellinikon Experience Centre στον Τύπο, χθες το βράδυ, ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανή εξαγορά ενός υφιστάμενου εμπορικού κέντρου, που αναφέρεται στην ανακοίνωση, απέφυγε ωστόσο να μιλήσει πιο συγκεκριμένα. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης του The Mall Athens, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. 

Στόχος της Lamda είναι να επωφεληθεί από τις υπεραξίες των εμπορικών κέντρων, ειδικά καθώς η εν λόγω κατηγορία ακινήτων δείχνει να ανακάμπτει μετά την πανδημία. Η διοίκησή της έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της θυγατρικής με τα εμπορικά κέντρα, κίνηση πάντως που για να προχωρήσει χρειάζεται να ομαλοποιηθούν οι αγορές. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η είσοδος στη δραστηριότητα αυτή ενός ή περισσοτέρων στρατηγικών επενδυτών. 

Πρόσφατα στο μεταξύ η Lamda ίδρυσε νέα θυγατρική υπό την ονομασία Lamda Ellinikon Malls Ηolding και μετοχικό κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ, η οποία θα έχει στην κατοχή της τα δύο εμπορικά κέντρα που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό (Marina Galleria και Vouliagmeni Mall). 

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, είναι όλα τα εμπορικά να συγκεντρωθούν σε μια εταιρεία. 

Σημειώνεται ότι το 2021 τα κέρδη EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) των The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos ανήλθαν σε 45 εκατ., αυξημένα 23% έναντι του 2020. Οι κύριοι παράγοντες της ενίσχυσης τους ήταν η αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων (36% έναντι του 2020), λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας (8% έναντι του 2020) και της αυξημένης δαπάνης ανά επισκέπτη. 

Να σημειωθεί πάντως ότι τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων πέρσι διαμορφώθηκαν περίπου 19 εκατ. χαμηλότερα έναντι της ιστορικά υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας το 2019 (64 εκατ. ευρώ).

Τους πρώτους μήνες φέτος τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη βελτίωση, με το Golden Hall να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και από αυτή του 2019. 

Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων της Lamda το 2021 παρέμεινε αμετάβλητη έναντι της προ-πανδημίας περιόδου, σε επίπεδα περίπου 99%και η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε 26% έναντι του 2020.