Skip to main content

Χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 200 εκατ. βλέπει η BriQ

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η χαμηλή έκθεση της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) σε δανεισμό βοηθά τις επιλογές της για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της. 

Όπως είπε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ,  Άννα Αποστολίδου, κατά τη ετήσια γενική συνέλευση, απαντώντας σε ερωτήσεις για το επενδυτικό πλάνο της επόμενης τριετίας, ο δείκτης μόχλευσης της εταιρείας (δάνεια/ επενδύσεις σε ακίνητα) είναι 23%. «Εύκολα, λοιπόν, το χαρτοφυλάκιο μας (σήμερα αξίας 122 εκατ.) μπορεί να φθάσει στα 150 εκατ., ακόμα και στα 200 εκατ. με αύξηση του δανεισμού μας που είναι χαμηλά» σημείωσε και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να μεγαλώσουμε με επενδύσεις σε logistics, ξενοδοχεία και γραφεία».  

Η μέση απόδοση του χαρτοφυλακίου της BriQ είναι 7% με την διευθύνουσα σύμβουλο να αναφέρει ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί όταν οι τιμές ανεβαίνουν και οι αποδόσεις πέφτουν. «Το 7% παραμένει στόχος μας, ωστόσο, οτιδήποτε πάνω από 6% είναι καλή απόδοση» κατέληξε. 

Τα στελέχη της BriQ, όπως και όλης της αγοράς του real estate, προβληματίζονται για την τεράστια άνοδο του κόστους των υλικών κατασκευής. Πάντως, η επέκταση κατά 4.460 τ.μ. της σύγχρονης αποθήκης στον Ασπρόπυργο που παρέδωσε η BriQ στις αρχές του έτους στον μισθωτή της (Quest Technologies) είναι υπό κατασκευή. Θα παραδοθεί τέλος 2022 και το συνολικό ετήσιο μίσθωμα από το ακίνητο αυτό θα διαμορφωθεί σε 1,3 εκατ. 

Δεν υφίσταται ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή της δεύτερης φάσης της αποθήκης (ακόμα 15 χιλ. τ.μ.). Η επικεφαλής της ΑΕΕΑΠ υπογράμμισε σχετικά πως δεν συμφέρει να καθυστερήσει καθώς και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους μισθωτές. 

Στο στάδιο των μελετών βρίσκεται η ανακαίνιση του κτηρίου γραφείων της εταιρείας στην Ποσειδώνος, ενώ για την επέκταση του ξενοδοχείου στην Πάρο η ΑΕΕΑΠ θα καταθέσει για την άδεια με τις εργασίες να ξεκινούν μετά το καλοκαίρι, επένδυση 1,5 εκατ. χωρίς τη γη. 

Κατά τη γενική συνέλευση ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος της BriQ και βασικός μέτοχος (πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ) κληθείς να σχολιάσει το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί  αναφέρθηκε στην αστάθεια που δημιουργείται από τον πληθωρισμό και το χαμήλωμα των προσδοκιών για την ανάπτυξη παγκοσμίως. «Στην Ελλάδα» – πρόσθεσε – «έχουμε να διανύσουμε και έναν προεκλογικό χρόνο» και συμπλήρωσε: «Με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις παρατηρούμε μια αναστροφή της παγκοσμιοποίησης και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότερα στο εσωτερικό κάθε χώρας. Πρόκειται για μια ευκαιρία για την Ελλάδα που καλό θα ήταν να την εκμεταλλευτεί».

Ο κ. Φέσσας επεσήμανε επίσης ότι τα ακίνητα παραμένουν μια ασφαλής – αμυντική επένδυση. 

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις εμπεριέχουν πολλά «εάν». «Θα πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος για να θα δούμε με αισιοδοξία την κατάσταση».

Χαρακτήρισε επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης «δώρο» για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να απορροφήσουμε τους πόρους.