Skip to main content

Απλοποίηση αδειοδότησης για 7 δραστηριότητες

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας επτά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμένεται να προσχωρήσουν τα συναρμόδια υπουργεία έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΗΔΗ ΓΙΑ τον λόγο αυτό, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, συγκροτήθηκε διυπηρεσιακή επιτροπή – ομάδα εργασίας, η οποία έως τον Νοέμβριο του 2022 πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις της σχετικά με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις κατηγορίες δραστηριοτήτων όπου θα επέλθουν αλλαγές στην αδειοδότηση.

Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες είναι οι εξής:
– Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από κινητές καντίνες, που λειτουργούν υπαίθρια (ενδει- κτικός κωδικός δραστηριότητας 56.10.19.01)
– Υπηρεσίες πρόσβασης του κοινού στο διαδίκτυο (σε χώρους που δεν παρέχονται τρόφιμα ή ποτά), (ενδεικτικός κωδικός δραστηριότητας 61.90.10.07)
– Υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων (ενδεικτικός κωδικός δραστηριότητας 82.30.11)
– Υπηρεσίες διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων (ενδεικτικός κωδικός δραστηριότητας 82.30.12)
– Υπηρεσίες εκμετάλλευσης εκθεσιακών χώρων (ενδεικτικός κωδικός δραστηριότητας 82.30.12.01)
– Υπηρεσίες στάθμευσης και φύλαξης σκαφών σε χερσαίο χώρο (ενδεικτικός κωδικός δραστηριότητας 52.22.19.02)
– Υπηρεσίες στάθμευσης και φύλαξης σκαφών σε παράκτιο χώρο (ενδεικτικός κωδικός δραστηριότητας 52.22.11.03)

Το αντικείμενο της ομάδας, το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο έργο της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κανονιστικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, αφορά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την καταγραφή των υφιστάμενων διαδικασιών για την έκδοση των προβλεπόμενων αδειών των παραπάνω δραστηριοτήτων και τη διαμόρφωση προτάσεων απλούστευσης του σχετικού αδειοδοτικού πλαισίου.

Ειδικότερα, η ομάδα εργασίας θα αποτυπώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση των τελικών αδειών για τις παραπάνω δραστηριότητες (είδος αδείας, αδειοδοτούσα αρχή, διαδικασία, δικαιολογητικά/ λοιπές προϋποθέσεις, παράβολα που τυχόν προβλέπονται κ.λπ.) και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα επιμέρους δικαιολογητικά/λοιπές προϋποθέσεις (διοικητικές πράξεις, γνωμοδοτήσεις, βεβαιώσεις, σύμφωνες γνώμες κ.λπ.) για την έκδοση των τελικών αδειών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την αδειοδότηση θέμα. Μετά την καταγραφή, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες για τις οποίες υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης, η ομάδα εργασίας θα εντοπίσει τα προβλήματα και τα πεδία που χρήζουν βελτίωσης και θα υποβάλει προτάσεις για θεσμικές αλλαγές προς απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις αρχές του ν. 4442/2016, βάσει αξιολόγησης κινδύνου των ως άνω δραστηριοτήτων.

Έκθεση

Το έργο της ομάδας θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη παραδοτέου – έκθεσης, που θα περιλαμβάνει την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τις προτάσεις απλούστευσης, στις οποίες θα έχει καταλήξει η ομάδα εργασίας για τις δραστηριότητες με υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τους αρχικούς κανόνες αδειοδότησης για τις δραστηριότητες που εμφανίζουν ρυθμιστικό κενό.

Το νέο πλαίσιο, θα ψηφιοποιηθεί, ώστε να προστεθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα αδειοδότησης και εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων.