Skip to main content

Η BriQ Properties προχωρά σε επενδύσεις ύψους 13,9 εκατ.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στην πλήρη ανακαίνιση κτηρίου γραφείων της στην Καλλιθέα και ξενοδοχείου της στη Σκιάθο, συνολικού κόστους 6,9 εκατ. ευρώ, καθώς και στην κατασκευή δεύτερης αποθήκης στην έκταση των 105 στρεμμάτων που διαθέτει στον Ασπρόπυργο, έργο αξίας 7 εκατ. ευρώ, προχωρά η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Η πρώτη από τις δύο σύγχρονες αποθήκες (σύνολο μισθώσιμων τ.μ. 40 χιλ.) που έχει σχεδιάσει για το προαναφερόμενο ακίνητο ιδιοκτησίας της στον Ασπρόπυργο ολοκληρώνεται στις αρχές του επόμενου χρόνου (10 Ιανουαρίου) και παραδίδεται στον μισθωτή της, την Info Quest Technology. Η επένδυση που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής (αγορά γης και κατασκευή της πρώτης αποθήκης) είναι 16 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει και η κατασκευή της δεύτερης αποθήκης, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο ακίνητο ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τη δημιουργία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. 

Υψηλή ζήτηση

Όπως επισημαίνει στη «Ν» η διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ, Άννα Αποστολίδου, η ζήτηση για αποθήκες υψηλών προδιαγραφών από εταιρείες που είτε θέλουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους είτε να μετακομίσουν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, παραμένει υψηλή, με τα μισθώματα να κινούνται στα επίπεδα των 4,2 ευρώ έως 5 ευρώ το τ.μ.

Η υψηλή ζήτηση για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως είναι τα logistics και οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι, στις οποίες δίνει έμφαση η ΑΕΕΑΠ, είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, που δεν «φρενάρει» το επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς, όπως σημειώνει, το κόστος των κατασκευών έχει αυξηθεί υπέρμετρα, περίπου 30%, τον τελευταίο ένα χρόνο.

Πιστοποίηση Leed θα επιδιώξει η BriQ για το κτήριο γραφείων της επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 42, στην Καλλιθέα, συνολικής επιφάνειας 1.907 τ.μ., το οποίο ανακατασκευάζει (διαθέτοντας 2,7 εκατ. ευρώ). Το απέκτησε το 2017, έναντι 1,1 εκατ. ευρώ. 

Η κ. Αποστολίδου επισημαίνει ότι οι επενδύσεις σε παλιά γραφεία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πλέον ο παράγοντας πράσινων κτηρίων εισέρχεται δυναμικά στην εξίσωση και αυτό σημαίνει ότι μαζί με το κόστος της εξαγοράς χρειάζεται να λαμβάνεται υπ’ όψιν και το κόστος της ανακαίνισης.

Στον δείκτη Athex ESG

Να σημειωθεί ότι η BriQ γίνεται η πρώτη ΑΕΕΑΠ που εισάγεται στον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών Athex ESG (Environmental Social and Corporate Governance). Η εισαγωγή θα γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17ης/12. 

Ο δείκτης Athex ESG περιλαμβάνει τις εισηγμένες με καλές πρακτικές και επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Τέτοιου είδους πρακτικές αποτελούν πλέον κριτήριο που επηρεάζει σημαντικά την απόφαση ένταξης μιας μετοχής στο χαρτοφυλάκιο διεθνών θεσμικών επενδυτών. 

H BriQ είναι επίσης η ΑΕΕΑΠ με τη μεγαλύτερη διασπορά στη μετοχή της (σύνολο διασποράς 45,59%, εκ του οποίου 23,51% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές και 21,08% στο ευρύ επενδυτικό κοινό). Μεταξύ άλλων συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία. 

Ύψους περίπου 4,2 εκατ. ευρώ είναι στο μεταξύ το κόστος της πλήρους ανακαίνισης του ξενοδοχείου της, Plaza Hotel Skiathos 85 δωματίων, στην περιοχή Καναπίτσα της Σκιάθου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το ερχόμενο καλοκαίρι. Το εν λόγω ξενοδοχείο αγοράστηκε έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Στον τουρισμό

Ο τομέας των ξενοδοχείων (και στα τουριστικά νησιά) είναι η τρίτη κατηγορία ακινήτων στην οποία δίνει έμφαση η BriQ, με τη διοίκησή της να εκτιμά ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες το επόμενο διάστημα.  Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της εν λόγω ΑΕΕΑΠ είναι 116,7 εκατ. ευρώ. Με τις ανακαινίσεις και τη νέα αποθήκη εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 130 εκατ. ευρώ. Έχοντας ικανό περιθώριο αύξησης του δανεισμού της (σήμερα 29,1 εκατ.) εξετάζει νέες επενδυτικές ευκαιρίες για να αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ σε αξία χαρτοφυλακίου.