Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, καθώς η πανδημία Covid 19 έχει βάλει έντονη τη σφραγίδα της στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
Λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Αθήνα όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις είναι κλειστά ή υπολειτουργούν και μόνο ορισμένες μονάδες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, παραμένουν εν λειτουργία εξυπηρετώντας έκτακτες ανάγκες που συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους, των υπηρεσιών ασφαλείας ή ακόμη και με τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις της χώρας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας του πρόεδρου της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας και της συνοδείας του.
Επίσης, άλλο ξενοδοχείο που έχει κλείσει προσωρινά θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του τις επόμενες ημέρες για να φιλοξενήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι που θα αγωνισθεί με τον Ολυμπιακό. Σε μεγάλη επαρχιακή πόλη ξενοδοχείο παραμένει εν λειτουργία γιατί φιλοξενεί μια ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας που βρέθηκε στην πόλη για λόγους τήρησης της δημόσια ασφάλειας και τάξης.
Σε άλλη πόλη της περιφέρειας οι ξενοδόχοι αποφάσισαν να κλείσουν τις μονάδες και να αφήσουν ανοικτή μόνο μία προκειμένου να εξυπηρετεί κάποιες έκτακτες ανάγκες.
Σε ορεινούς προορισμούς
Κλειστά είναι πολλά ξενοδοχεία και σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς και αναμένουν τυχόν χαλάρωση των μέτρων του lockdown για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, καταγράφοντας προς το παρόν εικονικές κρατήσεις. Οι ξενοδόχοι είναι στη ρεσεψιόν, δέχονται τηλεφωνήματα, όμως είναι άγνωστο αν τελικά θα λειτουργήσουν, καθώς όλα εξαρτώνται από το πώς θα κινηθεί η επιδημία. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν κανένα λόγο να λειτουργούν όσο τα ισχύοντα μέτρα περιορισμού της κίνησης παραμένουν καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό είτε από το εξωτερικό. Ωστόσο, κάποιες μονάδες στο κέντρο της Αθήνας εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων θα μείνουν ανοικτές μεταδίδοντας και μια δόση αισιοδοξίας, σημειώνει στη «Ν» ξενοδοχειακός παράγοντας.
«Με εντολή του κράτους»
Οι ξενοδόχοι, πάντως, τόσο μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, έχουν ζητήσει τα ξενοδοχεία να ενταχθούν στα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με εντολή του κράτους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική επιστολή της ΠΟΞ προς το υπουργείο Οικονομικών, «αν και οι επιχειρήσεις μας διατηρούν το δικαίωμα να παραμείνουν ανοιχτές, επί της ουσίας, λόγω των υπόλοιπων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, στερούνται αντικειμένου δραστηριότητας και οι περισσότερες εξ αυτών θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε να επεκταθούν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα μέτρα που βάσει των εξαγγελιών του υπουργείου σας προβλέπονται μόνο για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (αναφερόμαστε στην αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και σε οποία άλλη ρύθμιση τυχόν προβλεφθεί)».
Eπιδότηση των εισφορών
Επίσης οι ξενοδόχοι ζητούν και επιπλέον μέτρα όπως, μεταξύ άλλων, να ισχύσει με μια κλιμάκωση το μέτρο της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Είναι γνωστό ότι η νομοθεσία ορίζει ότι «Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν καθ’ όλο το έτος (δώδεκα μήνες ετησίως) και κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Αύγουστο 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019, καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.9.2020 έως 31.12.2020» Ξενοδόχοι, μιλώντας στη «Ν», τονίζουν ότι θα μπορούσε το συγκεκριμένο μέτρο να εφαρμοστεί με μια κλιμάκωση αναφορικά με τις απώλειες εσόδων. Δηλαδή να δικαιούνται αναλογικής επιδότησης και όσοι κατέγραψαν απώλεια εσόδων 60%, 50% κ.λπ. καθώς έτσι πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός του μέτρου.
«Να αυξηθεί το όριο ενίσχυσης»
Την άμεση αύξηση του ορίου ενίσχυσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα 3 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής IV ζητά με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Στην επιστολή χαρακτηρίζεται ως θετική εξέλιξη η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας (το οποίο προβλέπει την κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών τους, με ανώτατο όριο τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση) και τονίζει την ανάγκη άμεσα η ανωτέρω δέσμευση να γίνει πράξη.
Ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις – μέλη της ΠΟΞ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή (4) διότι έχουν «πλαφονάρει» στο όριο των 800.000 ευρώ (κυρίως διότι αρκετές εμπίπτουν στην έννοια των «συνδεδεμένων επιχειρήσεων»). Μέχρι σήμερα, λοιπόν, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ήταν η μόνη πηγή χρηματοδότησης για πολλά μέλη της ΠΟΞ, υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει, σημειώνει η ΠΟΞ, άμεσα να βρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Αυτό, όπως προτείνει, θα μπορούσε να γίνει α) με την ανάλογη αναπροσαρμογή του ορίου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (ή τον σχεδιασμό ενός άλλου ανάλογου χρηματοδοτικού εργαλείου), καθώς αυτή αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα επιτυχημένη, β) με την παράταση της ρύθμισης της επιδότησης των τόκων (ρύθμιση ομοίως ιδιαίτερα θετική), αλλά κυρίως γ) με την άμεση επιχορήγηση των επιχειρήσεων για τις ζημιές που παρουσίασαν μέσα στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που καλούνται να διαχειριστούν.