Skip to main content

Ευ. Μυτιληναίος: Επενδύσεις 600 εκατ. στην Αλουμίνιον την τελευταία 10ετία

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Την ολοκλήρωση του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου, ύψους 600 εκατ. ευρώ, στην Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου στον οποίο ανήκει η εταιρία, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού συγκροτήματος, στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας και μία δεκαετία από τότε που η επένδυση της γαλλικής Πεσινέ πέρασε στα χέρια του Ομίλου Μυτιληναίου.

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η αλουμίνα που παράγεται στις μονάδες της Βοιωτίας, είναι η 3η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο, το δε, εργοστάσιο από τα πέντε που έχουν απομείνει στην Ευρώπη.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση σε τρεις κρίσιμες περιόδους του Αλουμινίου που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κινδύνεψε:

  • το 2005, όταν οι Γάλλοι και Καναδοί επενδυτές άφηναν την επένδυση στην τύχη τους και ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά
  • το 2008-2009, όταν ξέσπασε η κρίση, οπότε οι τιμές του αλουμινίου κατέρρευσαν στο ένα τρίτο
  • το 2011, όταν έκλεισε ο κύκλος ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Από το 2011 ο όμιλος εφάρμοσε δύο διετή προγράμματα περικοπής κόστους κατά 50%, τα οποία προγράμματα αποτέλεσαν πρότυπο για άλλες ξένες βιομηχανίες.

Ο κ. Μυτιληναιος τόνισε ότι οι επενδύσεις αποδίδουν καρπούς, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης της λειτουργίας και αναπτυξιακής πορείας του Αλουμινίου της Ελλάδας, στο πλαίσιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας.​