Skip to main content

Κοινοπραξία EBRD με Dimand για ακίνητα – τουρισμό

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την πρώτη κεφαλαιουχική της επένδυση εκτός του τομέα των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα και την πρώτη της στον κλάδο των ακινήτων και του τουρισμού ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD.

Πρόκειται για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Dimand, μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και παροχής κατασκευαστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, η οποία μετρά πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας και ιστορικού επιτυχημένης υλοποίησης έργων ανάπλασης και ανακατασκευής. Το αρχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας είναι περίπου 61 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που δύναται να χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση, σε συνδυασμό με δανεισμό αλλά και την πιθανή είσοδο σε αυτά της Grivalia ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), μπορεί να αγγίξουν σε αξία τα 250 εκατ. ευρώ.

Η EBRD συμμετέχει στην κοινοπραξία με 35%, ενώ η Dimand, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Arcela Investments Ltd., με 65%.

Σε πρώτο στάδιο, η κοινοπραξία θα προχωρήσει με ένα έργο ανακατασκευής ακινήτου στον Πειραιά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, 250 μέτρα από το λιμάνι, επένδυση με στόχο να μετατρέψει τον πρώην βιομηχανικό χώρο τής Παπαστράτος σε ένα έργο το οποίο θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας. Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω επενδύσεις σε ανάλογα έργα ανακατασκευής, εκτεταμένης ανακαίνισης και αστικής ανάπλασης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την αξιοποίηση του 2ου και 3ου οικοδομικού τετραγώνου του ακινήτου που άλλοτε στέγαζε την Παπαστράτος, προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ. Οι χρήσεις που θα κατασκευαστούν θα είναι ξενοδοχείο, διαμερίσματα, φοιτητικές κατοικίες, γραφεία και καταστήματα. Το 1ο οικοδομικό τετράγωνο του εν λόγω ακινήτου είναι ήδη υπό ανακατασκευή, θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και αποτελεί συγκρότημα γραφείων 11.000 τ.μ., το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη μισθωθεί σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Στο έργο αυτό συμμετέχει εκτός από την Dimand και η Grivalia.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της EBRD, το κτηριακό απόθεμα στην Ελλάδα χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης έπειτα από τη χρόνια υποεπένδυση που οφείλεται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση.  

Η Sabina Dziurman, επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή μας στην εν λόγω σύμπραξη με την Dimand, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα και την αποτελεσματική χρήση των πόρων. Η επένδυση αυτή αποτελεί την πρώτη κεφαλαιουχική μας επένδυση εκτός του τομέα των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη μας επένδυση στον κλάδο των ακινήτων και του τουρισμού – προσδοκώ να ακολουθήσουν και άλλες τον επόμενο χρόνο».

Ο Vlaho Kojakovic, επικεφαλής στον Τομέα των Ακινήτων και του Τουρισμού, δήλωσε: «Σήμερα ξεκινάμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο εγχείρημα και ανυπομονούμε να ξεκινήσει η συνεργασία μας με την Dimand. Ήδη το πρώτο έργο στον Πειραιά έχει τη δυνατότητα να αναδείξει το βάθος και το εύρος των κοινών μας προσδοκιών. Υπάρχει υψηλή ζήτηση για τις κατηγορίες των ακινήτων που θα παραδοθούν τα επόμενα χρόνια. Το έργο ανταποκρίνεται στην ανάγκη αξιοποίησης και αναβάθμισης του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος της χώρας και ευελπιστούμε να αποτελέσει το έναυσμα ώστε να αντιστραφεί η περιορισμένη προσφορά υψηλής ποιότητας ακινήτων καθώς και η χρόνια υποεπένδυση στη δημιουργία “πράσινων” κτηρίων».

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Dimand, πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη σύμπραξη με την EBRD, η οποία αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους θεσμικούς επενδυτές στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες σε ορισμένες από τις κατηγορίες ακινήτων στην ελληνική αγορά και προετοιμάζουμε μια σειρά από έργα στα οποία είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε μαζί με έναν ισχυρό παίκτη της διεθνούς αγοράς».

Η EBRD ξεκίνησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2015 σε προσωρινή βάση, με σκοπό να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Από την έναρξη των εργασιών της η τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 1,45 δισ. ευρώ σε περίπου 30 έργα στη χώρα. Τα ακίνητα και ο τουρισμός κατατάσσονται στους ελπιδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.