Skip to main content

Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της ΦΑΓΕ

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΦΑΓΕ στο «Β2» από «Β1», προχώρησε ο οίκος Moody’s, με ταυτόχρονη, όμως, αναβάθμιση του outlook (προοπτικών) σε σταθερό από αρνητικό.

Όπως αναφέρει ο οίκος, «η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της πορείας των λειτουργικών κερδών της εταιρείας το 2019 και την εκτίμησή μας ότι η όποια ανάκαμψή τους θα βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις, λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά, ιδιαίτερα σε αυτήν των ΗΠΑ». Ως αποτέλεσμα, ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι τα πιστωτικά δεδομένα της ΦΑΓΕ θα παραμείνουν αδύναμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας συνέχισαν να είναι αδύναμες στο εννεάμηνο του 2019, λόγω της μείωσης της αγοράς γιαουρτιών στις ΗΠΑ, της πίεσης των τιμών και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η γαλακτοβιομηχανία έχει ήδη υλοποιήσει μια σειρά ενεργειών για την αποκατάσταση των πωλήσεων και τη βελτίωση της κερδοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής παραγωγής των προϊόντων με χαμηλό περιθώριο κέρδους και της εκτόξευσης νέων προϊόντων. Ωστόσο, παρόλο που η Moody’s αναμένει ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σταθεροποίηση των πωλήσεων και του EBITDA το 2020, οποιαδήποτε ανάκαμψη παραμένει υπό ορισμένο βαθμό κινδύνου εκτέλεσης, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της ζήτησης, κυρίως στις ΗΠΑ.