Skip to main content

Επανάσταση στις τοπικές μετακινήσεις με τη χιλιομετρική χρέωση διοδίων

Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα Προκειμένου να είναι βιώσιμο ένα έργο και να συντηρείται στο μέλλον απαιτεί ένα σύστημα χρεώσεων αποτελεσματικό και  ταυτόχρονα δίκαιο για όλους

Ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας διευκολύνοντας τη μεταφορά εμπορευμάτων και την κίνηση των ανθρώπων. Συχνά απαιτεί σημαντική χρηματοδότηση – κρατική ή άλλες πηγές, όπως ευρωπαϊκά κονδύλια. Η επένδυση στον εκσυγχρονισμό και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη διαφόρων περιοχών.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα – σύντομα θα διασυνδεθεί και ο Πύργος-, που έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην ασφαλή και άνετη διέλευση για οδηγούς και επιβάτες. Προκειμένου να είναι βιώσιμο ένα έργο και να συντηρείται στο μέλλον, απαιτεί ένα σύστημα χρεώσεων αποτελεσματικό και, ταυτόχρονα, δίκαιο για όλους.

Σημαντικές εκπτώσεις 
Το πλέον ενδεδειγμένο είναι το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης Hybrid, με το οποίο ο οδηγός πληρώνει μόνο για τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει με το όχημά του. Ένα σύστημα που είναι δικαιότερο για όλους. Είναι επί της ουσίας το πρώτο σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης διοδίων στην Ελλάδα, που λειτουργεί αποκλειστικά με τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS και προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις, έως και 76% στις χρεώσεις των διοδίων.

Συγκεκριμένα, ο οδηγός εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο, περνώντας τα διόδια, κάνοντας χρήση του πομποδέκτη Ολυμπία Pass, πληρώνοντας για όλη τη ζώνη στην οποία κινείται. Εάν βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της ζώνης, το σύστημα Hybrid αναγνωρίζει τον πομποδέκτη του οχήματος, υπολογίζει την απόσταση που έχει διανύσει και πιστώνει στον λογαριασμό του οδηγού το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν κάλυψε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το χιλιομετρικό σύστημα που έχει εφαρμόσει η Ολυμπία Οδός ισχύει για όλους, ιδιώτες και επαγγελματίες, και για όλα τα οχήματα, ΙΧ και φορτηγά. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι μοτοσικλετιστές, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούν τη MotoCard, αντί για ΟΛΥΜΠΙΑ PASS. Οι μοτοσικλετιστές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο εκπτωτικών προγραμμάτων -του Moto Value με σταθερή έκπτωση από την πρώτη διέλευση ή του προγράμματος κλιμακωτών εκπτώσεων Value- ανάλογα με το είδος και τη συχνότητα χρήσης του αυτοκινητόδρομου. Έτσι απολαμβάνουν κι εκείνοι
σημαντικές εκπτώσεις.

Πανελλαδική κάλυψη
Ακόμη, με τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS γίνεται χρήση αυτόματα της υπηρεσίας διαλειτουργικότητας (GRITS) και τα οχήματα διέρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες διοδίων όλων ανεξαιρέτως των αυτοκινητόδρομων της χώρας. Η απόκτηση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS είναι πολύ απλή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν online εγγραφή στην ιστοσελίδα www.olympiaodos.gr ή να τηλεφωνήσουν στο 22960 95555 και ο πομποδέκτης
θα τους σταλεί δωρεάν εντός 10 εργάσιμων ημερών στη διεύθυνση που θα δηλώσουν.