Skip to main content

Volvo V90 Cross Country: Η ιστορία συνεχίζεται

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

H Cross Country κατηγορία ήταν μια ευφυής προσέγγιση της Volvo, που, με τα χρόνια βρήκε πολλούς μιμητές. Στην πραγματικότητα, έθεσε τις βάσεις μιας αντικομφορμιστικής πρότασης, για όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα, αφού, πολλά μοντέλα, πια, διαθέτουν και μια έκδοση πιο «εκδρομική», για πραγματικές ή …φανταστικές αποδράσεις εκτός των τειχών.

Κύρια χαρακτηριστικά τους ή μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, η περιμετρική προστασία του αμαξώματος με πλαστικά πρόσθετα για τα κλαδιά, τη λάσπη και τις πέτρες, όπως και οι μπάρες οροφής για να φορτώνεις το σερφ, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή μια ντουλάπα!

Στις αρχές του 2017

Η παραγωγή του Volvo V90 Cross Country ξεκίνησε και  αναμένεται, στην Ελλάδα, στις αρχές του 2017.  Πρόκειται για  ένα ιδιαίτερο μοντέλο, που, έρχεται να συμπληρώσει τη σειρά 90, προσφέροντας, πλέον, χαρακτηριστικά …εξοχής και στο ανώτερο τμήμα της γκάμας της σουηδικής μάρκας. Πρόκειται για ένα μοντέλο που ενώ έχει έντονες οπτικές ομοιότητες με το επίσης ολοκαίνουριο V90, το luxury wagon της μάρκας, εντούτοις απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό.

Πολυτέλεια και συνδεσιμότητα

Χτισμένο πάνω στη Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) το νέο V90 Cross Country έχει περάσει με επιτυχία τις πιο απαιτητικές δοκιμές για να σταθεί αντάξιο του ονόματος που φέρει. Χιλιάδες χιλιομέτρων έχουν διανυθεί ανά την υφήλιο,  σε τοποθεσίες που ποικίλλουν από τον παγωμένο Βορρά της Σουηδίας, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν ενίοτε και τους -40 βαθμούς Κελσίου έως την καυτή, αφιλόξενη έρημο της Αριζόνα. Αντίστοιχα εντυπωσιακό είναι το design και στο εσωτερικό του νέου V90 Cross Country.

Αυτό που ξαφνιάζει οδηγό και επιβάτες είναι μία πολυτέλεια πρωτοφανής για την κατηγορία και τον τύπου του αυτοκινήτου, λένε οι ιθύνοντες της μάρκας και δεν έχουν άδικο. Συνδεσιμότητα και ψυχαγωγία έχουν την τιμητική τους, με το εξαιρετικό ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins να αποτελεί την κορυφαία επιλογή. Το νέο V90 Cross Country θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Volvo Cars στην Τορσλάντα, βόρεια του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία.

20 χρόνια στην  περιπέτεια

Από το λανσάρισμα του πρώτου Cross Country μοντέλου στην αυτοκινητοβιομηχανία, πριν σχεδόν 20 χρόνια, η Volvo σύνδεσε το όνομά της με την κατηγορία των σκληροτράχηλων, παντός δρόμου (all-road) και παντός καιρού αυτοκινήτων, που στο πέρασμα των χρόνων έγιναν πολύ δημοφιλή.

Με θερμοκρασίες που το χειμώνα αγγίζουν πολικά επίπεδα και το 77% της χώρας να καλύπτεται από δάση και λίμνες, η Σουηδία θεωρείται ιδανικός τόπος για την εξέλιξη και δοκιμή αυτοκινήτων που προορίζονται να αντέχουν σε ακραίες καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η τεχνογνωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς και της παράδοσης της Volvo και εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στα Cross Country μοντέλα της.

Η Volvo Cars παρουσίασε το V70 XC το 1996. Η πρώτη γενιά (1997-2000) ξάφνιασε με την εμπορική της επιτυχία, αποτελώντας μία εναλλακτική πρόταση στα διάφορα SUV της εποχής που σχεδιαστικά ήταν βασισμένα πάνω στο ίδιο, μάλλον βαρετό «τετραγωνισμένο» μοτίβο. Λειτουργικότητα, άνεση και ελευθερία κίνησης ήταν τα στοιχεία της πρώτης γενιάς.

Eπιτυχία στην Αμερική

Η δεύτερη γενιά του V70 XC (2000-2007) χαρακτηρίστηκε από πιο τολμηρό και απελευθερωμένο design και ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος. Με την παρουσίαση του XC90, του πρώτου SUV των Σουηδών το 2002, το V70 XC απέκτησε πιο προηγμένο σύστημα τετρακίνησης και μετονομάστηκε σε XC70, παίρνοντας τη θέση του ως το μικρότερο μοντέλο δίπλα στο XC90.

Η τρίτη γενιά του XC70 παρουσιάστηκε το 2007, δίνοντας πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην  κομψότητα και την πολυτέλεια. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία ιδίως στη Β. Αμερική, με περισσότερο από το μισό της παραγωγής να προωθείται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.