Skip to main content

Κοινωνία, Επιχειρείν και Τεχνητή Νοημοσύνη

Η εκ προοιμίου δαιμονοποίηση κάθε νέου και καινοτόμου δεν οδήγησε πουθενά τον άνθρωπο ως μονάδα και την ανθρωπότητα ως σύνολο.

Τoυ Νώντα Συρράκου, Managing Partner one9six

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ παγκόσμια κοινωνία και η επιχειρηματική πραγματικότητα προσδιορίζονται από έντονες συνθέσεις, αλλά και αντιθέσεις, καθιστώντας αναγκαία την αναζήτηση νέων διαδρομών και προσεγγίσεων. Σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, ο μετασχηματισμός, τόσο κοινωνικός όσο και ψηφιακός, αναδύεται ως η κινητήρια δύναμη που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο.

Μια καθοριστική παράμετρος σε αυτήν τη μετάβαση είναι η εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), η οποία αναδεικνύεται ως η πλατφόρμα που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε, αναλύουμε και λαμβάνουμε αποφάσεις.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον μπορούμε να εντοπίσουμε σε μια σειρά από παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα περίπλοκο παζλ που πρέπει να αποκωδικοποιηθεί προκειμένου να ληφθούν οι… επιτυχημένες αποφάσεις. Μια σωστή λήψη απόφασης είναι το αποτέλεσμα της διασύνδεσης των αναλυμένων και εξορθολογισμένων δεδομένων, της ενσυναίσθησης και πλέον… της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ΤΝ μπορεί να εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες με ακρίβεια και ταχύτητα, αλλά η ικανότητά της να αντιλαμβάνεται και να αποκρυπτογραφεί σε βάθος τα ανθρώπινα συναισθήματα, ακόμη τουλάχιστον, παραμένει περιορισμένη. Παράλληλα, ο ρόλος της ανθρώπινης δημιουργικότητας είναι αναντικατάστατος στη δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων που θα οδηγήσουν την κοινωνία μας προς τα εμπρός.

ΣΕ ΑΥΤΟ, λοιπόν, το διαρκώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων. Η εξορθολογισμένη και συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων αποτελεί τη βάση: η Τεχνητή Νοημοσύνη παρέχει την ακρίβεια και την ταχύτητα, η ενσυναίσθηση είναι εκείνη, όμως, που συνδέει τα δεδομένα με τις ανθρώπινες εμπειρίες. Το σύνολο αυτό συντελεί στην ενίσχυση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Είναι σημαντικό σε αυτήν τη διαδικασία να κατανοήσουμε ότι η τεχνολογία, με εκφάνσεις όπως η ΤΝ, δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά ένα εργαλείο που συνδυάζεται αρμονικά με την ανθρώπινη ευφυΐα και ενσυναίσθηση για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων. Σε αυτή την πορεία μετάβασης, ο ρόλος της τεχνολογίας στην αναβάθμιση των ανθρώπινων δεξιοτήτων έχει αποκτήσει νέες διαστάσεις. Η δυναμική που αναπτύσσεται ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα πεδίο προκλήσεων και ευκαιριών. Τα τεχνολογικά εργαλεία καθίστανται συνομιλητές μας και εφόσον συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία έχουμε τη  δυνατότητα να κατευθύνουμε τη συζήτηση εκεί όπου εμείς επιθυμούμε, λαμβάνοντας και την ευθύνη της τροφοδότησης. Παράλληλα, διατηρούμε και την προάσπιση της ανάπτυξης των ανθρώπινων δεξιοτήτων «συνεργαζόμενοι» με τεχνολογικές πλατφόρμες «υψηλής νοημοσύνης». Η εκ προοιμίου δαιμονοποίηση κάθε νέου και καινοτόμου δεν οδήγησε πουθενά τον άνθρωπο ως μονάδα και την ανθρωπότητα ως σύνολο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, μια σειρά από ειδικότερα σημεία αυτής της διαλεκτικής στα οποία οφείλουμε να εστιάσουμε, όπως σε αυτό το νέο τοπίο:

– Κατανόηση των λειτουργιών που μπορούν να εκτελέσουν οι εφαρμογές ΤΝ και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να συνδράμουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπου.

– Επιλογή των εργαλείων που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και εξελίσσουν τις δημιουργικές ικανότητες.

– Δημιουργικότητα ως επίκεντρο στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων και εφαλτήριο νέων ιδεών.

– Ανατροφοδότηση που θα οδηγήσει αφενός στην ανάπτυξη της σκέψης, καθώς και στην ενίσχυση της κρίσης και στη λήψη αποφάσεων που ενσωματώνουν τεχνικά κριτήρια και δεν υποκαθιστούν την ανθρώπινη πρωτοβουλία.

– Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, εξερεύνηση δημιουργικών δραστηριοτήτων και εμβάθυνση στην πολιτιστική έκφραση.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, τόσο στο ηθικό όσο και στο ψυχολογικό – συναισθηματικό μέτωπο θα μας «βασανίζουν» ερωτήματα:

– Αυθεντικότητα και Τεχνολογία | Η αυθεντικότητα της δημιουργίας πλήττεται όταν συνεπικουρείται από καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία;

– Η Ευφορία της Επιτυχίας | Η χαρά της επιτυχίας μειώνεται όταν υποβοηθείται από την τεχνολογία;

– Κοινωνικό Αποτύπωμα | Το κοινωνικό αποτύπωμα σε σχέση με την ανθρώπινη διάσταση υποβαθμίζεται όταν η τεχνολογία αποτελεί έναν κομβικό παράγοντα;

ΚΑΘΩΣ αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα διλήμματα και τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι σημαντικό να αποδεσμευόμαστε από τον φόβο και να αντιλαμβανόμαστε την τεχνολογία ως σύμμαχο που ενισχύει την ανθρώπινη δυναμική. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα μέλλον όπου η δημιουργικότητά μας συνυπάρχει αρμονικά με την τεχνολογία, ανανεώνοντας και αναβαθμίζοντας τον τρόπο που ζούμε, σκεφτόμαστε και δημιουργούμε.

Η ΤΕΧΝΗΤΗ Νοημοσύνη αποτελεί μια δυναμική πλατφόρμα που επιτρέπει στον ανθρώπινο παράγοντα να αλληλεπιδρά με τα δεδομένα και να αναπτύσσει νέες προσεγγίσεις. Αυτή η διαλεκτική σχέση μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπου, ενίσχυση της διακριτικής του σκέψης και ανάπτυξη νέων ψηφιακών ικανοτήτων. Η ΤΝ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης που επιταχύνει την ανακάλυψη νέων τομέων και τρόπων εφαρμογής των γνώσεών μας. Από την ανάλυση δεδομένων μέχρι τη λήψη αποφάσεων, η  ΤΝ επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται και οι κοινωνίες λειτουργούν.

Ωστόσο, η συμπληρωματική σχέση ανάμεσα στον ανθρώπινο παράγοντα και την ΤΝ είναι περισσότερο δυναμική και πολυπλοκότερη απ’ ό,τι μπορεί να φανεί στην επιφάνεια.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ σαφώς θέματα ηθικής που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη ώστε η θετική διάσταση αυτής της «ιδιαίτερης συνεργασίας» να έχει ένα διαρκές και αδιασάλευτα θετικό πρόσημο, για να δημιουργηθούν συνθήκες προόδου και βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία. Οι ανθρώπινες δεξιότητες, όπως η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η ενσυναίσθηση, αποτελούν τον πυρήνα της αξίας που μπορεί να προσφέρει ο άνθρωπος στον μετασχηματισμένο κόσμο από τον πλέον αναλογικό ως τις εσχατιές του ψηφιακού. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά οι ευκαιρίες είναι ακόμα περισσότερες. Εξαρτάται από εμάς να καθοδηγήσουμε αυτήν τη διαλεκτική σχέση προς μια κατεύθυνση που θα ενισχύσει την ανθρώπινη αξία και την κοινωνική πρόοδο.