Skip to main content

Γ. Καββαθάς: Η αγορά δεν θέλει διφορούμενους χρησμούς

Η συζήτηση που απαιτούν οι μικρομεσαίοι είναι πώς θα αντιμετωπιστεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, πώς θα γίνει εφικτή η άρση του αποκλεισμού τους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το Ταμείο Ανάκαμψης

Τoυ Γιώργου Καββαθά, προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ΓΣΕΒΕΕ

TΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εικοσιτετράωρα εξελίσσεται ένας έντονος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στα κόμματα με θέμα τη φορολόγηση επιχειρήσεων, ο οποίος μόνο ανησυχία προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΕ ΜΙΑ περίοδο που το ζητούμενο είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κάθε συζήτηση για αύξηση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων είναι μάλλον άτοπη. Την ίδια ώρα που οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αγωνιούν για το πώς θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν υποχρεώσεις τους και παράλληλα έχουν να αντεπεξέλθουν στα βάρη από τις αυξημένες τιμές σε ενέργεια και πρώτες ύλες, κάθε συζήτηση για αύξηση των φορών, οριζόντια ή μη, προκαλεί πανικό και αβεβαιότητα. Άλλωστε, η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων υπονομεύει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητά τους, καθώς οδηγεί σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους και εντείνει τη φοροαποφυγή. Πρόσφατα στοιχεία έρευνας της Atradius έδειξαν ότι σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις σε δεκατέσσερις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ανέβαλε τις επενδύσεις της στην προσπάθειά της να στηρίξει τις ταμειακές ροές της και να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο αθέτησης πληρωμών από πελάτες της. Ο βασικός παράγοντας που υποχρέωσε τις επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους σε αυτές τις αποφάσεις είναι η αξιοσημείωτη επιδείνωση της συμπεριφοράς πληρωμών των πελατών τους, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε ελλείψεις ρευστότητας και αυξημένο κίνδυνο αφερεγγυότητας. Διαπιστώθηκε μια μέση αύξηση 20% του όγκου των καθυστερημένων πληρωμών τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρξει και σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος στις επενδύσεις που απαιτούνται για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και οι μικρές επιχειρήσεις.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ για καθυστέρηση ή διακοπή των επενδύσεων, εκτός από το ότι αποτελεί δείγμα χρηματοοικονομικής δυσχέρειας, λογίζεται και ως σημαντική απειλή για την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρων κλάδων, όπως τονίζεται στην έρευνα. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας έχει καταγράψει τη δυσκολία αυτή σε όλες τις μελέτες που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, όπως και τις πιέσεις στη ρευστότητα και, μάλιστα, την ίδια ώρα που ο δανεισμός γίνεται ολοένα και πιο ακριβός, η απροθυμία των τραπεζών για χρηματοδοτήσεις πιο έντονη και η κατανάλωση βαίνει μειωμένη. Είναι λάθος, λοιπόν, να δημιουργείται σύγχυση στις επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν. Τα κόμματα μία ανάσα πριν από τις εκλογές οφείλουν να παρουσιάζουν με σαφήνεια τα προγράμματά τους, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η συζήτηση που απαιτούν οι μικρομεσαίοι απ’ όλες τις πλευρές είναι πώς θα αντιμετωπιστεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, πώς θα γίνει εφικτή η άρση του αποκλεισμού τους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το Ταμείο Ανάκαμψης και όλα αυτά με σαφήνεια και χωρίς «ήξεις, αφήξεις». Την επόμενη μέρα των εκλογών, άλλωστε, θα είμαστε όλοι παρόντες και τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα.