Skip to main content

Χρηματιστήριο: Να μην πάθει… υψοφοβία

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ξανά στις 1.424 μονάδες και στα υψηλά 13 ετών.

Στις «κορυφές» των τελευταίων 13 ετών βρίσκεται ξανά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με μια εντυπωσιακή συνεδρίαση στην τελευταία στροφή του Φεβρουαρίου επέστρεψε στις 1.424 μονάδες.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης μετρά άνοδο της τάξης του 10% από τις αρχές του 2024, αλλά και ράλι της τάξης του 28% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες), έχοντας συμπληρώσει τέσσερις κερδοφόρους μήνες.

Σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, μένει να αποδειχθεί αν οι επενδυτές θα εμφανίσουν σημάδια… υψοφοβίας ή θα καταφέρουν να διατηρήσουν το θετικό momentum.

Πάντως, μην ξεχνάμε ότι η αγορά αγνοεί τη διόρθωση εδώ και 4,5 μήνες, κάτι που εύλογα έχει προκαλέσει μια κόπωση στους αγοραστές.

Από την άλλη πλευρά, το συνεχές rotation, τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη και τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals συνεχίζουν να προσφέρουν στηρίγματα.

Χρηματιστήριο: Μάρτης… γδάρτης ή συνέχιση του ράλι;

Η αγία… «πεντάδα»

Χθες (29/2), για παράδειγμα, είδαμε στο ταμπλό να ξεχωρίζουν οι μετοχές των Πειραιώς, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Intralot και Entersoft Η κάθε μία για τους δικούς της λόγους.

Στην περίπτωση της Πειραιώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αποεπένδυση του ΤΧΣ, η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Η μετοχή ξεπέρασε χθες τα 4 ευρώ (4,07 ευρώ) και η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται πλέον στα 5 δισ. ευρώ, με τα σενάρια για την τιμή του placement και το ποσοστό διάθεσης να έχουν «φουντώσει» για τα καλά.

Στον ΟΤΕ, η ελκυστική αποτίμηση ήταν νομοτελειακά σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα προσέλκυε το ενδιαφέρον των επενδυτών (8,41 ευρώ), ενώ στη Helleniq Energy το 2023 αποδείχθηκε το δεύτερο καλύτερο έτος της ιστορίας της σε επίπεδο κερδοφορίας (μετά το ρεκόρ του 2022), με τη διοίκηση να μοιράζει μέρισμα 0,60 ευρώ (0,90 ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η έκτακτη διανομή του Δεκεμβρίου).

Την ίδια στιγμή, η Intralot σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 6ετίας (1,25 ευρώ), καθώς η αγορά 820.000 μετοχών από τον Σωκράτη Κόκκαλη αποτέλεσε το καλύτερο «σινιάλο» για την αγοραστική «επίθεση» των επενδυτών. Τέλος, μην ξεχνάμε και την Entersoft, η οποία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (7,38 ευρώ), εν μέσω των σεναρίων για πιθανό deal.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το «σινιάλο» στην Intralot, το «σκούπισμα» στην Orilina

Τα ρεκόρ στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα θετικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Stoxx 600 να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά τα «φρέσκα» ρεκόρ σε S&P 500 – Nasdaq, αλλά και τον 4ο ανοδικό μήνα του Dow Jones, τα futures της Wall Street παραμένουν σε θετικό έδαφος.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei άγγιξε το ιστορικό ορόσημο των 40.000 μονάδων, από το οποίο απέχει πλέον λιγότερο από 90 μονάδες. Στο «πράσινο» έκλεισαν και οι δείκτες σε Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Σαγκάη και Κίνα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)