Skip to main content

Βουλγαρία: Το μεγαλύτερο κόμμα PP αναμένεται να σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού

Το μεγαλύτερο κόμμα της Βουλγαρίας «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (PP), αναμένει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα τρία κόμματα σύντομα και να βάλει τέλος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του PP Κίριλ Πετκόφ.

Το νέο κεντρώο κόμμα κέρδισε στις 14 Νοεμβρίου τις τρίτες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν φέτος στη Βουλγαρία με υποσχέσεις ότι θα ξεριζώσει τη διαφθορά και θα οδηγήσει τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ευημερία.

Το PP διεξάγει συνομιλίες με τους Σοσιαλιστές και δύο δεξιά κόμματα για τον σχηματισμό του πρώτου κανονικού υπουργικού συμβουλίου από τον Απρίλιο, όταν η λαϊκή οργή για τη διαφθορά έβαλε τέλος στη δεκαετή διακυβέρνηση του βετεράνου κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Πετκόφ, 41 ετών, που ορίστηκε από το κόμμα του ως υποψήφιος πρωθυπουργός, δήλωσε πως το προσχέδιο συμφωνίας για μια κυβέρνηση συνασπισμού στάλθηκε αργά το βράδυ χθες, Κυριακή, στους μελλοντικούς εταίρους του PP έπειτα από εποικοδομητικές συνομιλίες. Τα τέσσερα κόμματα θα διαθέτουν πλειοψηφία 134 εδρών στο Κοινοβούλιο.

“Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως η Βουλγαρία ήδη χρειάζεται οπωσδήποτε μια κανονική κυβέρνηση” δήλωσε ο Πετκόφ στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ κατά την έναρξη των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

“Ελπίζουμε να σας παρουσιάσουμε στον συντομότερο χρόνο την πρότασή μας για μια κυβέρνηση συνασπισμού”, δήλωσε ο Πετκόφ, στέλεχος επιχειρήσεων με σπουδές στο Χάρβαρντ.

Ο Ράντεφ αναμένεται να καλέσει το PP να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και μεθαύριο, Τετάρτη. Βάσει του Συντάγματος, θα έχει στη συνέχεια επτά ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει πρόταση για ένα υπουργικό συμβούλιο.

Ο Πετκόφ είπε πως οι σύμμαχοι του PP θα συζητήσουν για τη δημιουργία ενός συνασπισμού τις επόμενες δύο ημέρες.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναδιαμορφώσει την υπηρεσία κατά της διαφθοράς προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, να αναλάβει εκστρατεία για την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και να κάνει βήματα ώστε να θωρακίσει την οικονομία και τους πιο ευάλωτους πολίτες από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Αν και ο σχεδιαζόμενος συνασπισμός θα φέρει μαζί αριστερά, κεντρώα και δεξιά κόμματα, όλα τα κόμματα έχουν δεσμευθεί να εργαστούν από κοινού, δήλωσε ο Πετκόφ.

“Ανεξάρτητα από το αν είστε δεξιός, αριστερός ή κεντρώος, η Βουλγαρία χρειάζεται αυτοκινητόδρομους, ασφαλή φράγματα και καλά εισοδήματα”, είπε και πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί έτσι ώστε να φέρει πίσω στη χώρα εκατομμύρια Βούλγαρους που έφυγαν για να αναζητήσουν καλύτερες αμοιβές στο εξωτερικό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters