Skip to main content

Ισχυρό δίχτυ ασφαλείας του κοινωνικού κράτους

Naftemporiki Society

Της Ξένιας Π. Παπασταύρου,
Διοικήτριας του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ενεργώντας άμεσα για την ανακούφιση εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά και στην ενέργεια, παρουσίασε μία νέα δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων, μία γενναία ενίσχυση ύψους 324 εκατ. ευρώ, που συνολικά αγκαλιάζει 1.400.000 νοικοκυριά, δηλαδή παραπάνω από 3.200.000 πολίτες. Η έκτακτη προσαύξηση θα χορηγηθεί σε όλους τους δικαιούχους μέχρι την 21η Απριλίου 2022. Στην πρώτη γραμμή των νέων μέτρων βρίσκεται και ο ΟΠΕΚΑ, καθώς μέσω των επιδομάτων και οικονομικών ενισχύσεων που χορηγεί, η υποστήριξη φτάνει στα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού για το έτος 2022, δηλαδή πάνω από 870.000 άτομα με πάνω από 1.500.000 παιδιά, θα λάβουν μιάμιση επιπλέον δόση. Επίσης, θα ενισχυθούν 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες και 167.000 δικαιούχοι των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, ενώ οι 240.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν μία επιπλέον δόση του επιδόματος που λαμβάνουν.

ΤΟ ΔΙΧΤΥ ασφαλείας του κοινωνικού κράτους, που ενισχύεται με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες, έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει αυξήσει τις κρατικές επιχορηγήσεις που διοχετεύονται στους πολίτες με τη μορφή επιδομάτων και προγραμμάτων του ΟΠΕΚΑ για τη στήριξη ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, οικογενειών με μεσαία εισοδήματα, ατόμων με αναπηρία και υπερηλίκων και την παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές, όπως και προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για αγρότες.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου για την επέκταση και τη θωράκιση του κοινωνικού κράτους υποδηλώνεται και με τη διεύρυνση και την ενίσχυση της δράσης του ΟΠΕΚΑ. Τα δύο τελευταία χρόνια το υπουργείο Εργασίας μέσω του ΟΠΕΚΑ έχει προχωρήσει στη χορήγηση νέων επιδομάτων, όπως το επίδομα γέννησης, το επίδομα αναδοχής και το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ενεργοποίησε εκ νέου την οικονομική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οι πληρωμές της οποίας ήταν σε εκκρεμότητα από το 2018. Παράλληλα, επειδή -εκτός από πολιτικές και οικονομικές ενισχύσεις- οι πολίτες χρειάζονται να συναλλάσσονται με ένα κράτος με πιο ανθρώπινο πρόσωπο, έχουμε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση και την ικανοποίησή τους από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ. Ένα απλό, πλην όμως σημαντικό βήμα που κάναμε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η θεσμοθέτηση σταθερής ημερομηνίας για την καταβολή των επιδομάτων, ώστε να πάρουμε από τις πλάτες των πολιτών την αγωνία που είχαν μη γνωρίζοντας κάθε μήνα πότε θα καταβληθούν τα επιδόματά τους.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ επίσης μία ομάδα με τεχνογνωσία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και σε λιγότερο από δύο μήνες, τον Μάιο του 2020, υλοποιήσαμε μία σύγχρονη γραμμή πανελλαδικής τηλεφωνικής εξυπηρέτησης με διευρυμένο ωράριο, προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν άμεση πληροφόρηση και εξυπηρέτηση. Από τον Ιούλιο του 2021 η γραμμή εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΑ εντάχθηκε αυτούσια στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Καθημερινά βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες και μαχόμαστε αθόρυβα ώστε ο ΟΠΕΚΑ να είναι πρότυπο εξυπηρέτησης. Προς αυτή την κατεύθυνση εμπλουτίζουμε με χρήσιμες πληροφορίες την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.opeka.gr) προκειμένου ο πολίτης να βρίσκει άμεσα απαντήσεις σε τυχόν απορίες του και εργαζόμαστε ώστε όλα τα επιδόματα να υποστηρίζονται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες φιλικές προς τον πολίτη και όλοι οι πολίτες να λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται με αξιοπρέπεια και χωρίς ίχνος ταλαιπωρίας.

ΕΙΜΑΣΤΕ προσηλωμένοι στον στόχο. Ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος και κτίζουμε υπηρεσίες με ανθρώπινο πρόσωπο. Και με αυτά κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη.