Προειδοποίηση Φάιμαν για τις «επιπόλαιες» δηλώσεις κατά της Ελλάδας

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 20:17

«Φρένο» στις «επιπόλαιες δηλώσεις» για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιχείρησε να βάλει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

«Φρένο» στις «επιπόλαιες δηλώσεις» για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιχείρησε να βάλει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις που γίνονται τακτικά από κυβερνητικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος (κυρίως από την υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αλλά και τον αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ), με περιεχόμενο την απειλή αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Φάιμαν τόνισε πως, προτού παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να διατυπώνονται οποιεσδήποτε εικασίες.

«Η έξοδος μιας χώρας ή η αποτυχία της εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, οδηγεί σε περισσότερη φτώχεια, ανεργία, ανεπαρκή εφοδιασμό, πτωχεύσεις επιχειρήσεων και κοινωνικές αναταραχές στον πληθυσμό, ενώ το κόστος μιας ανασυγκρότησης θα ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος κοινών μέτρων σταθεροποίησης», προειδοποίησε ο αυστριακός καγκελάριος.

Επισήμανε ακόμη ότι η έκθεση της τρόικας θα αποσαφηνίζει ποιες προόδους έχουν κάνει οι Έλληνες και ποιες πραγματικά μεταρρυθμίσεις αναμένονται. «Πρόκειται για τους όρους που έχουν τεθεί από την πλευρά των δανειστών και με την εκπλήρωσή τους η Ελλάδα αποφασίζει η ίδια για την παραμονή της στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι η Ευρωζώνη θα έχει πάντα τον ίδιο αριθμό μελών, πιθανόν να έχει ακόμη περισσότερα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι μια χώρα θα παραμένει για πάντα σε μια κοινότητα, παρατήρησε ο Φάιμαν. Αυτό, όπως ξεκαθάρισε, το αποφασίζει η ίδια η χώρα, όμως το επιθυμητό, πρόσθεσε, είναι να βρεθεί ένας κοινός δρόμος με την τήρηση των προϋποθέσεων για μια κοινή Ευρωπαϊκή Ένωση και μια κοινή Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή σε αυστριακή εφημερίδα, ο αυστριακός καγκελάριος χαρακτήριζε πολύ καλές πιθανότητες να τηρηθούν από τους Έλληνες τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ’ αυτού να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, «δύο με τρία χρόνια», για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Τονίζοντας πως θεωρεί θετική την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο καγκελάριος Φάιμαν είχε επισημάνει πως, αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους εξοικονόμησης πόρων, ο ίδιος είναι υπέρ μιας παράτασης του χρόνου αποπληρωμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμένα