Άρκανσο: Διελκυστίνδα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης για εκτελέσεις θανατοποινιτών

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 14:24
UPD:14:27
REUTERS/STEPHEN LAM

Οι αρχές στην πολιτεία των ΗΠΑ Άρκανσο ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση δικαστηρίου που απαγορεύει τη χρήση φαρμάκου το οποίο χρησιμοποιείται στις εκτελέσεις, ανατρέποντας ουσιαστικά τα σχέδια της πολιτειακής κυβέρνησης να εκτελέσει οκτώ θανατοποινίτες σε διάστημα 11 ημερών.

Δικαστήριο της Πολιτείας εξέδωσε την Τετάρτη προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της χρήσης φαρμακευτικής ουσίας, αφού η εταιρεία McKesson Medical-Surgical INC κατηγόρησε τις αρχές ότι αγόρασαν το μυοχαλαρωτικό, επικαλούμενες ψευδείς ισχυρισμούς.

Η εταιρεία καταγγέλλει ότι δεν θα είχε πουλήσει το φάρμακο στις σωφρονιστές αρχές του Άρκανσο, εάν γνώριζε ότι θα χρησιμοποιούνταν σε εκτελέσεις.

Η απόφαση αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τις αρχές του Άρκανσο, που δεν έχουν εκτελέσει κανέναν θανατοποινίτη εδώ και 12 χρόνια και επιθυμούν να προχωρήσουν άμεσα με τις οκτώ εκτελέσεις, διότι ένα άλλο από τα τρία φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτές λήγει στα τέλη του μήνα.

Εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελέως της Πολιτείας, Ρεπουμπλικανής Λέσλι Ράτλετζ, δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου του Άρκανσο.

Αξιωματούχοι της Πολιτείας τονίζουν ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν το φάρμακο από καμία άλλη πηγή και έχουν παραδεχθεί ότι αν κερδίσει η McKesson, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει καμία εκτέλεση.

Ο κυβερνήτης Άισα Χάτσινσον δήλωσε ότι «εξεπλάγη και απογοητεύτηκε» από τα πρόσφατα νομικά εμπόδια.

Αρχικά η Πολιτεία του Άρκανσο σχεδίαζε να εκτελέσει οκτώ θανατοποινίτες σε διάστημα 11 ημερών, από τις 17 Απριλίου ως τις 27 Απριλίου.

Η εκτέλεση οκτώ καταδικασθέντων σε διάστημα 11 ημερών θα ήταν οι περισσότερες εκτελέσεις που έχουν γίνει από οποιαδήποτε αμερικανική Πολιτεία σε τόσο μικρό διάστημα μετά το 1976 οπότε επανήλθε η θανατική ποινή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή