Να επιστρέψει στις συνομιλίες καλεί τον Ακιντζί ο Αναστασιάδης

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 17:44
UPD:17:53
EPA/STRINGER

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι επεξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενώ κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος (φωτ. αρχείου).

 

Τις αιτιάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος κατηγόρησε τον Κύπριο πρόεδρο ότι αποχώρησε πρώτος από τη συνάντησή τους, απέρριψε ο Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας τον Μουσταφά Ακιντζί να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Σε δήλωσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ενώ η συζήτηση διεξαγόταν σε φιλικό κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της ελληνοκυπριακής πλευράς, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και αιτία.

«Παρά τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η διαφωνία αφορούσε παρατήρηση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, ότι ίσως οι Τούρκοι να είχαν κάποιο δίκιο εκφράζοντας ανησυχίες για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950. 

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι επεξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενώ κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος. 

Ανέφερε επίσης πως η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο ίδιος προσωπικά παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στη συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΡΙΚ, παραμένει ακόμα άγνωστο αν ο κ. Ακιντζί αποχώρησε γενικά από τις συνομιλίες.

Πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέφερε πάντως πως δεν τίθεται θέμα ναυαγίου των συνομιλιών από τη Λευκωσία, σημειώνοντας πως δεν είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που έφυγε από τις συνομιλίες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΡΙΚ

Δημοφιλή