Στην Ελλάδα ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός αρχιτέκτονας Χαΐμ Ντοτάν

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 22:12
UPD:22:14

Δείτε φωτογραφίες με τα έργα του Χαΐμ Ντοτάν.

Στην Ελλάδα βρίσκεται από τις 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2016 ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός αρχιτέκτονας, εκπαιδευτικός και ποιητής Χαΐμ Ντοτάν (Haim Dotan), προκειμένου να μιλήσει στο Συνέδριο του Economist «The Sustainability Summit for southeast Europe and the Mediterranean. Adapt or Die», στο Megaron Plus με θέμα «Το ντιζάιν εμπνέει τη ζωή», αλλά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Ο Χαΐμ Ντοτάν θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τεχνικών σχεδιασμού και κατασκευής για οικιακές, εμπορικές, βιομηχανικές, εκπαιδευτικές και δημόσιες εγκαταστάσεις.  Στα έργα του, ο δημιουργεί μια νέα γλώσσα στο παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπίο.

O Ντοτάν σχεδίασε ένα μοναδικό έργο στην Κίνα, την γυάλινη γέφυρα Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge, τη μακρύτερη και υψηλότερη γέφυρα με γυάλινο  δάπεδο στον κόσμο.  Εγκαινιάστηκε πρόσφατα και έχει γίνει ένα νέο εμβληματικό τοπόσημο στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. Ήταν επίσης ο κύριος του έργου, ο εργολάβος και ο αρχιτέκτονας του βραβευμένου Περιπτέρου του Ισραήλ στην  World Expo 2010, στη Σαγκάη της Κίνας.

Άλλα σημαντικά έργα του Χαΐμ Ντοτάν στο Ισραήλ είναι: το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών στο Ashdod, το Sami Shamoon College of Engineering στην Beersheva, το Αmerican International School στο Even Yehuda, το κτήριο Alon για τις τεχνολογίες αιχμής στο Πανεπιστήμιο του Νέγκεβ Ben Gurion στην Beersheva, το  Azrieli School for Educational Empowerment στην Beersheva και η Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας Segoe στο Technion της Χάιφα (με τον αρχιτέκτονα Piltzer).

Το 2010, ο Ντοτάν βραβεύθηκε ως ο Πλέον Διακεκριμένος αρχιτέκτονας από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων του Ισραήλ. Η εταιρεία του έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς και βραβεία. Το 2006, ο έλαβε το βραβείο του Κέντρου Κατασκευής Κτηρίων του Ισραήλ για τη «Νέα Αρχιτεκτονική Γλώσσα στο Ισραήλ μέσω 17 ετών ανάπτυξης και βελτίωσης των νέων τεχνολογιών κατασκευής». Το 1998, ο έλαβε το Βραβείο του Συνδέσμου Ισραηλινών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του Ισραήλ Βραβείο για την 50η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

O Χαΐμ Ντοτάν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, όπου έλαβε Bachelors Master στην αρχιτεκτονική.  Μετά από καριέρα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, όπου είχε γραφείο στο Μανχάταν, ίδρυσε την εταιρία του Haim Dotan Ltd. Architects το 1990, στο Τελ Αβίβ και το 2010, στη Σαγκάη. Τα γραφεία επικεντρώνουν σε καινοτόμα αρχιτεκτονική αιχμής, την έρευνα και την κατασκευή και τον σχεδιασμό ιδιωτικών και δημοσίων έργων στην Ασία, στον Περσικό Κόλπο, την Αφρική, το Ισραήλ, την Ευρώπη και την Κίνα

Σήμερα, ο Ισραηλινός αρχιτέκτοντας είναι καθηγητής στο SIVA, το Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών της Σαγκάης, στο Πανεπιστήμιο Fudan.  Είναι επίσης σύμβουλος καθηγητής στο East China Normal University στη Σαγκάη, ενώ είναι Master στην DeTao Masters Academy στη Σαγκάη. Ο Χαΐμ Ντοτάν είναι επίσης άνθρωπος της τέχνης καθώς γράφει ποίηση και είναι μέλος του Ένωσης Συγγραφέων και Ποιητών του Ισραήλ.Τα έργα του Ντοτάν έχoυν δημοσιευθεί σε σημαντικά έντυπα στην Κίνα, την Ευρώπη και το Ισραήλ.

Δημοφιλή